Video: Vědecký svět zmátla „pokuřující“ slonice

Experty na divoká zvířata překvapilo video, na němž volně žijící slonice nasává a pak vyfoukne popel, což na první pohled vypadá, že zvíře pokuřuje. Záběry natočil vědec Společnosti na ochranu přírody (Wildlife Conservation Society – WCS) v dubnu 2016 v lese v indickém státě Karnataka. Video zveřejnil až nyní, protože si neuvědomil, že jde možná o ojedinělý úkaz, který experti zatím neumí přesvědčivě vysvětlit.

Vědec Vinay Kumar navštívil vlhký listnatý les Nagarhole se svým týmem v ranních hodinách, aby prozkoumal záznamy z fotopastí, jež byly vytvořeny za účelem zachytit život tygrů, uvádí server BBC News. Kumar si najednou povšiml, že asi padesát metrů od skupiny se pohybuje slonice, a tak začal dění natáčet.

Na záběrech se zvíře zřejmě snaží pozřít dřevěné uhlí. Vezme spálené zbytky ze země a začne odfukovat popel. „Jedná se o první známou videodokumentaci divokého slona, který vykazuje takové chování, vědce a odborníky to zmátlo,“ uvedla společnost WCS

Podle biologa Varuna R. Goswamiho a specialisty na slony mohou divoká zvířata lákat léčivé vlastnosti dřevěného uhlí, které slouží mimo jiné jako projímadlo. „Zvířata ho konzumují po lesních požárech, blescích nebo řízených požárech,“ citovala BBC Goswaniho.

Národní park Nagarhole na jihovýchodě Indie je domovem řady ohrožených druhů včetně asijských slonů, gaurů a tygrů. Vědci z WCS navštěvují park v rámci dlouhodobého projektu, v němž zkoumají tygry a jejich kořist, připomíná britský list The Independent.