Úřady desítky let tajily atentát na královnu. Alžbětu II. se pokusil zastřelit mladý Novozélanďan

Horizont ČT24: Utajovaný atentát na Alžbětu II. (zdroj: ČT24)

Britskou královnu Alžbětu II. se v roce 1981 během návštěvy Nového Zélandu pokusil zastřelit místní teenager. Vyplývá to z nově odtajněných dokumentů novozélandských bezpečnostních složek, o nichž píše na webu zpravodajská stanice BBC.

Sedmnáctiletý Christopher Lewis v říjnu 1981 na královnu vystřelil z pušky, když vystupovala z automobilu na návštěvě města Dunedin na jihu země. Podle odtajněných dokumentů byl útok neúspěšný, protože muž neměl pro střelbu vhodnou pozici ani dostatečně výkonnou zbraň vzhledem k vzdálenosti, z jaké střílel.

V roce 1997 obvinil policista Tom Lewis novozélandskou vládu, že se snaží incident zamlčet. Podle něj byl teenager původně obviněn z velezrady, později se to ale změnilo. Novozélandské úřady incident zatajily údajně ze strachu, že královská rodina své návštěvy do země napříště zruší, napsal zpravodajský server Stuff.

Policie nakonec uvedla, že zvuk podobný výstřelu byl zřejmě způsoben padající dopravní značkou. Následně policisté chodili za novináři, aby nehovořili o tom, že slyšeli výstřel. „Skutečně věří, že to přišlo z nejvyšších míst a nepsali o tom,“ řekl BBC Colin Peacock z Radio New Zealand. Novozélandská policie uvedla, že nyní případ prošetří.

Atentátník nakonec spáchal sebevraždu

Mladík byl krátce po útoku zadržen a za nedovolené držení a nakládání se zbraní si odseděl tři roky za mřížemi. Z pokusu o atentát na královnu ale obviněn nebyl. Spolu s ním zatkla policie další dva muže. 

V 90. letech čelil Lewis obvinění z brutální vraždy ženy a únosu dítěte. V předběžné vazbě následně spáchal sebevraždu.

  • Roku 1907 se stal nezávislým státem, zůstal však vázán silnými politickými a hospodářskými pojítky k Velké Británii. Dne 11. prosince 1931 se stal fakticky nezávislým v rámci Commonwealthu. Hlavou této konstituční monarchie je britská královna zastoupená generální guvernérkou.