USA zrušily zákaz přijímání uprchlíků z jedenácti zemí

Spojené státy v pondělí zrušily bezpečnostní opatření, jímž zakázaly vstup uprchlíkům z 11 převážně muslimských zemí na území USA. Zároveň přitvrdily podmínky jejich přijímání. Podle agentury AFP to vyplývá z prohlášení amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

Ministerstvo neuvedlo, kterých 11 zemí se změna týká, ale podle informací organizací zabývajících se lidskými právy jde o Egypt, Írán, Irák, Libyi, Mali, Severní Koreu, Somálsko, Jižní Súdán, Súdán, Sýrii a Jemen.

USA loni z bezpečnostních důvodů dočasně pozastavily přijímání uprchlíků právě z těchto jedenácti převážně muslimských zemí.

Americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová dnes bez větších podrobností ohlásila nová bezpečnostní opatření, která mají zabránit zneužití azylových programů teroristy, zločinci a podvodníky. Prozradila, že se mají týkat rizikových zemí. „Tyto změny zlepší nejen bezpečnost, ale co je také důležité, pomohou nám lépe vyhodnotit, zda jde o skutečné běžence prchající před pronásledováním,“ dodala.

Americké úřady podle AFP dále oznámily posílení bezpečnosti a doporučení ohledně procedur amerického programu přijímání uprchlíků (USRAP). Zejména jde o důkladnější ověřování žádostí o azyl a pravidelnou aktualizaci seznamu vysoce rizikových zemí a také kritérií pro výběr uprchlíků.

„Je životně důležité, abychom věděli, kdo vstupuje do Spojených států,“ řekla Nielsenová. „Tato dodatečná bezpečnostní opatření ztíží zločincům možnost zneužívat náš uprchlický program a zaručí, že u ochrany vlasti zaujmeme přístup více zaměřený na rizika. Spojené státy musí nadále plnit své závazky vůči světovému společenství, pokud má pomáhat těm, kteří čelí pronásledování a činit tak způsobem, který bere ohled na bezpečnost amerického lidu,“ dodala ministryně.