USA chtějí poděkovat zemím, které nepodpořily rezoluci OSN. Patří mezi ně i Česko

Stálá představitelka USA v OSN Nikky Haleyová pozvala zástupce 65 států na recepci (zdroj: ČT24)

Spojené státy chtějí poděkovat zemím, které ve čtvrtek absentovaly, zdržely se nebo hlasovaly proti rezoluci Valného shromáždění OSN, která odsuzuje rozhodnutí Washingtonu uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Zástupce 65 států, které rezoluci nepodpořily, pozvaly na recepci, která se má konat počátkem ledna. Palestinci naopak hodnotí výsledek hlasování jako svůj úspěch a v reakci na americké rozhodnutí prohlásil palestinský vůdce Mahmúd Abbás, že USA již nemohou nadále působit jako zprostředkovatel blízkovýchodních mírových rozhovorů.

Valné shromáždění OSN rezoluci podpořilo poměrem hlasů 128 ku devíti. Hlasování se zdrželo 35 států a 21 zemí se ho nezúčastnilo, mimo jiné Gruzie, Ukrajina nebo Keňa. Ze zemí Evropské unie se hlasování vedle Česka zdržely Chorvatsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko a Rumunsko, proti návrhu rezoluce žádný z unijních států nehlasoval.

Stálá představitelka USA v této světové organizaci Nikki Haleyová po hlasování napsala na twitteru, že USA všem 65 zemím, které pro rezoluci nehlasovaly, hodlají poděkovat za projevené přátelství. „Ceníme si těchto zemí, které nepodlehly neodpovědnému chování OSN,“ uvedla.

Haleyová také uvedla, že USA budou mít velvyslanectví v Jeruzalémě bez ohledu na hlasování OSN. „To je to, co Američané chtějí, a je to správně,“ řekla. Změní se ale prý pohled Američanů na Organizaci spojených národů a také na země, které USA nerespektují.

To předznamenal ještě před hlasováním i prezident Donald Trump. Státy, které s rezolucí Valného shromáždění vysloví souhlas, varoval před možným zastavením finanční pomoci. Jeho varování ale podle agentury AP na úrodnou půdu nepadlo, protože dokument podpořili prakticky všichni velcí příjemci jako Afghánistán, Egypt, Jordánsko, Pákistán nebo Nigérie.

Zda prezident USA své varování naplní, není podle amerických médií jasné. Několik hodin po hlasování americká diplomacie slova prezidenta zmírnila. Mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová řekla, že zastavení pomoci „není hotová věc“. Žádné rozhodnutí prý zatím nepadlo, byť všechny možnosti zůstávají otevřené.

Palestinci: Spojené státy už nemohou zprostředkovávat mírové rozhovory v regionu

Návrh rezoluce předložily společně Turecko a Jemen. Palestinské vedení považuje včerejší rozhodnutí za úspěch. Země by podle OSN neměly do Jeruzaléma stěhovat svá velvyslanectví. „Velice si vážíme toho, že se většina zemí mezinárodního společenství rozhodla, navzdory hrozbám a zastrašování ze strany Spojených států, postavit na stranu moudrosti a mezinárodního práva,“ uvedl palestinský vyjednavač Saíb Irikát.

Palestinci podle Mahmúda Abbáse nepřijmou žádný mírový plán předložený USA (zdroj: ČT24)

Podle analytičky Ireny Kalhousové rezoluce OSN vyburcuje náladu v regionu. „Palestinci budou mít mnohem větší chuť ten konflikt přenést zpět směrem z přímého jednání s Izraelci, které je samozřejmě zaseklé, na mezinárodní organizace,“ uvedla.

To ostatně potvrdil palestinský vůdce Mahmúd Abbás. V reakci na americké rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele v pátek ráno uvedl, že Palestinci nepřijmou žádný mírový plán předložený USA. Spojené státy podle něj také nemohou nadále působit jako zprostředkovatel blízkovýchodních mírových rozhovorů.

„Spojené státy se samy (z jednání) vyloučily,“ řekl Abbás na tiskové konferenci po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. USA byly přitom hlavním prostředníkem snah vyřešit konflikt mezi Izraelci a Palestinci. Minulé americké administrativy se držely názoru sdíleného většinou ostatních zemí, velvyslanectví měly v Tel Avivu a status Jeruzaléma nechávaly na výsledek mírových jednání. Trump ovšem tuto praxi opustil a dal příkaz k přesunu ambasády do Jeruzaléma. 

Na palestinských územích kvůli rozhodnutí Trumpa také stále pokračují protesty. Podle izraelské armády se protestů na hranicích Pásma Gazy s Izraelem účastnily na dva tisíce Palestinců. Někteří házeli kameny a zapálené pneumatiky. Izraelská armáda reagovala střelbou, při níž zemřeli dva Palestinci ve věku čtyřiadvacet a devětadvacet let. Podle agentury AFP si protesty od 6. prosince vyžádaly už deset obětí z řad Palestinců.