Musíme zkusit všechno, aby koalice vznikla, řekla před dalším maratonem jednání Merkelová

V Berlíně pokračují rozhovory o vzniku vládní koalice. Čtvrteční jednání konzervativní unie CDU/CSU, svobodných demokratů (FDP) a Zelených skončila po patnácti hodinách bez výsledku. Největší rozpory zůstávají v pohledu na migrační krizi, energetiku či daně. Kancléřka Angela Merkelová uvedla, že její strana CDU musí vyzkoušet vše, aby se koalici podařilo sestavit.

„Je to vůle všech. Ze strany CDU ta vůle je,“ ujistila kancléřka před dalším kolem rozhovorů. Jde do něho s vůlí naplnit zadání voličů a vytvořit vládu. I další politici, kteří o dnešních rozhovorech mluví jako o druhém kole nebo o prodloužení, dávali alespoň verbálně najevo ochotu ke kompromisu. 

Vláda CDU/CSU, FDP a Zelených, díky jejich tradičním barvám nazývána jamajská, dosud na celoněmecké úrovni nebyla. Od počátku se proto očekávala složitá vyjednávání. Málokdo ale asi počítal s tím, že se jejich první fázi nepodaří dotáhnout ke konci ani po čtyřech týdnech. Sama kancléřka Angela Merkelová (CDU) očekávala, že sondovací rozhovory skončí už ve čtvrtek večer.

Šéf bavorské CSU Horst Seehofer
Zdroj: ČTK/AP/Michael Kappeler

To se ale nestalo a strany se kolem půl páté ráno rozešly bez výsledku. Důvodem přinejmenším dočasného ztroskotání rozhovorů jsou podle německých médií především spory v politicky citlivé oblasti migrace, kterým se věnovala velká část mnohahodinového a podle účastníků extrémně obtížného jednání.

Největší spor se v této otázce vede o to, jestli za migranty, kteří nedostali status uprchlíka, ale pouze takzvanou doplňkovou ochranu, mají mít možnost přicházet jejich nejbližší rodinní příslušníci. Zatímco CSU je striktně proti, Zelení chtějí, aby to od března příštího roku bylo znovu možné.

Ve čtvrtek večer se do médií dostal 61stránkový dokument, který vyjmenovával všechny sporné body jednání. Dá se očekávat, že k posunu rozhovorů jedině tehdy, co se většina těchto bodů podaří vyřešit.

Šéf FDP Christian Lindner
Zdroj: Hannibal Hanschke/Reuters

Vše záleží na rozhodčí, míní předseda Zelených

Pochybnosti některých účastníků jednání o tom, zda se ostré rozpory, které se týkají také ochrany klimatu nebo daňových otázek, podaří obrousit, byla po jednání dobře patrná. Místopředseda FDP Wolfgang Kubicki v televizi ARD hovořil o extrémně zatvrzelých postojích. Poznamenal, že mu chybí fantazie, jak by strany mohly rozpory v krátké době překonat.

Jeho stranický šéf Christian Lindner byl smířlivější. „Takový historický projekt… by neměl selhat jen kvůli pár chybějícím hodinám,“ uvedl a vyjádřil přesvědčení, že se rozdíly podaří překonat.

Předseda Zelených Cem Özdemir zdůraznil, že jeho strana je připravena v jednáních pokračovat. Jak dlouho ještě potrvají, podle něj „záleží na rozhodčí“. Tou měl na mysli kancléřku Merkelovou.

Nevraživost mezi CSU a Zelenými

Vedle věcných otázek jednání komplikují i osobní neshody. Podle některých účastníků sondovacích rozhovorů má část politiků i po čtyřech týdnech vyjednávání pocit, že je ostatní chtějí podvést. Zástupci Zelených také hovoří o tom, že v CSU propukl otevřený boj o moc. Bavorská strana to odmítá.

Kvůli dalším rozhovorům o vládě zrušila CSU sobotní zasedání svého vedení, na němž se měla řešit i budoucnost šéfa strany Horsta Seehofera, který po propadu v zářijových volbách podle pozorovatelů bojuje o politické přežití. Také proto se jeho strana v rozhovorech o vládě snaží důrazně prosadit některé své priority.

Zelení, kteří se s CSU dostávají do sporů nejčastěji, zase trvají na těch svých, aby výsledek sondovacích rozhovorů mohl koncem listopadu potvrdit jejich sjezd. Bez toho nebude možné v jednáních o vládě pokračovat.

Martin Schulz
Zdroj: Reuters

Schulz: Merkelová jen přihlíží

Předseda sociální demokracie Martin Schulz apeloval na všechny strany, aby co nejrychleji dospěly k nějakému výsledku. Schulz je přesvědčen, že nakonec dojde ke vzniku koalice založené na „nejnižším společném jmenovateli“. Německo podle Schulze potřebuje koalici, ve které si všichni vzájemně důvěřují.

O roli kancléřky Merkelové v sondážních rozhovorech poznamenal, že zatím pouze přihlíží. „Mistryně inscenace“ podle něj předkládá své názory po dlouhém otálení, aby nakonec mohla i ten nejmenší kompromis vydávat za svůj úspěch.

Pokud by se sondážní rozhovory nepodařilo dotáhnout do konce, hrozí Německu předčasné volby. Ty si však tradiční strany nepřejí mimo jiné z obavy dalšího posilování protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), která se v zářijových volbách poprvé dostala do Spolkového sněmu.

Vydáno pod