Mluvčí katalánské vlády odmítl předčasné volby. Madrid podle něj podrývá evropské hodnoty

Vedení Katalánska považuje omezení autonomie za převrat (zdroj: ČT24)

Mluvčí autonomní katalánské vlády Jordi Turull označil postup Madridu vůči regionu za nezákonný. Možnost uspořádání předčasných voleb v Katalánsku podle něj není na stole. Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis vyslovil naději, že obyvatelé Katalánska budou pokyny regionálního vedení ignorovat.

Španělský premiér Mariano Rajoy požádal v sobotu Senát o svolení rozpustit katalánskou regionální vládu a převzít její pravomoci v rámci aktivace článku 155 ústavy. Šéf katalánského kabinetu Carles Puigdemont to označil za „nejhorší útok“ proti Katalánsku od dob diktatury Franciska Franka.

Situace v Katalánsku se bude vyvíjet podle toho, jak rozhodne tamní parlament, tedy legitimní reprezentace zvolená občany, konstatoval nyní Turull s tím, že postup Madridu podrývá evropské hodnoty.

  • Je od roku 1978 připravený pouze pro výjimečné a extrémní situace, dosud jej žádná vláda neaktivovala. Madrid opravňuje převzít kontrolu nad autonomní oblastí, která neplní ústavní povinnosti a/nebo vážně ohrožuje zájmy Španělska. Následkem spuštění mechanismu aktivace článku Barcelona nebude moci řídit své finance ani policii.

Kandidátka lidové jednoty (CUP) už dříve označila krok Madridu za pokus o státní převrat a vyjádřila názor, že by bylo nejlepší vyhlásit do pár dnů nezávislost, aby byla ochráněna práva občanů.

Katalánský regionální parlament hodlá dál bránit suverenitu regionu a demokracii, zdůraznila už v sobotu jeho předsedkyně Carme Forcadellová. Od té se nyní očekává, na kdy svolá zasedání regionálního parlamentu, který má projednat, jak reagovat na Rajoyův poslední krok.

Madrid doufá, že Katalánci své místní separatistické lídry neuposlechnou. Snažíme se obnovit právní řád, ústavu, ale i katalánské zákony, zdůraznil šéf španělské diplomacie. Ústřední vláda chce prý ustanovit správu, která bude řídit každodenní záležitosti Katalánska podle katalánských zákonů a norem.

„Doufám, že všichni budou ignorovat veškeré pokyny, které budou chtít vydat, protože k tomu nebudou mít zákonné pravomoci,“ prohlásil Dastis. Proti krokům Madridu demonstrovalo v sobotu v Barceloně skoro půl milionu lidí.

Napjaté situace si všímají španělské listy. El País má na přední straně titulek „Vláda znovunastoluje ústavní pořádek v Katalánsku“ s fotografií Rajoye mluvícího s novináři.

Katalánská média to vidí jinak – deník Diari Ara vyzdvihl fotografii z protestů s transparentem s nápisem „Svoboda“. Další list El Punt Avui přinesl titulky jako „Návrat do minulosti“ či „bezprecedentní útok“.