Trump vede zemi do třetí světové, řekl vlivný senátor. Zhrzenost, kontroval prezident

Události: Trump a Corker, ze spojenců nepřátelé (zdroj: ČT24)

Prudká roztržka mezi prezidentem Donaldem Trumpem a vlivným senátorem Bobem Corkerem veřejně potvrdila hluboké rozpory mezi Bílým domem a táborem republikánských kongresmanů. Corker o víkendu Trumpa obvinil, že zavádí Spojené státy „do třetí světové války“ a šíří chaos. Prezident si útok nenechal líbit.

Senátor patří v horní parlamentní komoře k hlavním zahraničněpolitickým expertům, a protože napřesrok svůj post v kongresových volbách neobhajuje, nijak se ve svých vyjádřeních nemírní.

V rozhovoru s listem The New York Times  v neděli prohlásil, že Trump se chová jako hvězda televizní show a jeho politika musí znepokojit každého, komu na osudu národa záleží. Corker dodal, že jeho názory sdílí téměř každý republikánský poslanec.

Trump reagoval sprškou tweetů

Reakce z Bílého domu na sebe nenechala dlouho čekat. Prezident na Twitteru Corkera obvinil, že je zodpovědný za „děsivou“ jadernou smlouvu s Íránem, kterou chce Trump zrušit. Corker prý „nemá kuráž“, aby v listopadu 2018 znovu kandidoval do Senátu.

„Senátor Bob Corker 'žadonil', abych podpořil jeho znovu zvolení v Tennessee. Řekl jsem NE a on to vzdal (řekl, že by bez mé podpory nevyhrál). Chtěl být taky ministrem zahraničí, řekl jsem NE, DÍKY. Je taky z větší části zodpovědný za strašnou íránskou dohodu,“ napsal Trump v sérii tweetů. 

„Je ostuda, že se Bílý dům stal denním stacionářem pro seniory. Dnešní ranní směnu zjevně někdo promeškal,“ odpověděl Corker na Trumpovy útoky.

Znepokojením z atmosféry v Bílém domě se Corker netají dlouhodobě. Nedávno prohlásil, že prezidentovi poradci a ministři, zejména John Kelly, James Mattis a Rex Tillerson, „pomáhají chránit zemi před chaosem“. Trump podle něj dokazuje, že „neporozuměl charakteru tohoto národa“.

Týden, kdy se chtěla Trumpova administrativa věnovat imigraci a íránskému jadernému programu, začal sporem se spolustraníkem, který může hrát v obou věcech klíčovou roli.