Hurikán Irma udeřil na Floridě, miliony domácností jsou bez elektřiny

Hurikán Irma dorazil krátce po 13. hodině středoevropského času na Floridu. Na západ ostrovů Florida Keys udeřil širší okraj oka hurikánu. Úplný střed byl tou dobou dvacet pět kilometrů od Key West. Podle Národního centra pro hurikány se nad Floridou prohání vítr, který může dosáhnout rychlosti téměř 220 kilometrů za hodinu.

On-line přenos

Jihovýchod USA čelí hurikánu Irma

  • 14:27

    On-line přenos končí. Děkujeme za vaši pozornost.

  • 14:10

    Hurikán zeslábl na tropickou bouři.

  • 13:48

    Při postupu hurikánu Irma přes Floridu a Karibik nezemřeli ani nebyli zraněni žádní Češi, uvedlo to ministerstvo zahraničí.

Hurikán má na Floridě zřejmě první oběť. Podle policie zemřel v oblasti Florida Keys muž, který havaroval s nákladním vozem. V oblasti Miami dosáhl vítr intenzity, jež brání policistům v nasazení do terénu. Kvůli vlastní bezpečnosti už nepřijímají nouzové telefonáty.

Kdo zůstal, ať se ukryje

Účinky hurikánu se na jihu Floridy projevují už několik hodin. Už v sobotu večer místního času byl hlášen výskyt prvního tornáda padesát kilometrů severně od Miami, v lokalitě Fort Lauderdale. Obyvatelé pociťovali také silný vítr a déšť, v některých městech voda zaplavila ulice. Bez elektřiny je přes milion domácností.

Hurikán v Boyton Beach na Floridě (zdroj: ČT24)

Úřady vyzvaly, aby všichni, kteří z krizových oblastí neodjeli, vyhledali bezpečný úkryt. Rostoucí sílu hurikánu popsal Čech Kristián Lesný, který je zhruba třicet kilometrů od Key West.

„Vítr je tak silný, že nevycházíme ven, a stále zesiluje. Během pár hodin by těsně kolem mělo projít oko hurikánu. Elektřina nejde už několik hodin a přestala téct voda,“ sdělil Kristián Lesný.

Meteorologové varovali obyvatele, aby se nenechali zmást bezvětřím. „Pokud se vítr uklidní, znamená to, že jste v oku hurikánu. Zůstaňte uvnitř!“ uvedla na Twitteru místní meteorologická stanice. Zdůraznila, že prudký vítr se vrátí bez varování a nejspíš z druhé strany.

Nejpostiženější jsou oblasti Keys, Miami-Dade nebo Palm Beach. Střed hurikánu urazí během hodiny zhruba dvanáct kilometrů. Nejohroženějšími oblastmi pro příští hodiny zůstávají města při západním pobřeží Floridy Fort Myers, Tampa či Naples.

Vzedmuté moře proniká do ulic Miami
Zdroj: AP/Wilfredo Lee
Odborníci v Národním centru pro hurikány vyhodnocují postup Irmy
Zdroj: AP/Andy Newman

Nově se hurikán očekává v pondělí v zátoce Tampa Bay, která nezažila silný hurikán od roku 1921 a v níž žije na tři miliony lidí. Meteorologové varují přímořské oblasti před vlnami, které by mohly být až 4,5 metru vysoké.

Důsledky hurikánu Irma, který už si v předchozích dnech vyžádal na 25 obětí v Karibiku, mohou být nejhorší v historii Floridy. Zatím nejsilnějším hurikánem, který tento americký stát zasáhl, byl hurikán Andrew. Ten v roce 1992 dorazil na předměstí Miami s větry o rychlosti až 265 kilometrů za hodinu.

Kliďte se živlům z cesty, vyzval Trump

Americký prezident Donald Trump už v sobotu vyzval všechny Američany, vyskytující se v očekávané dráze hurikánu, aby se bouři „klidili z cesty“ a neměli strach o svůj majetek. Trump nazval Irmu „bouřkou obrovské destruktivní síly“ a vyzval všechny, kteří jsou v cestě hurikánu, aby dbali všech pokynů úřadů. Ty připravily plán evakuace více než šesti milionů osob.

Evakuační středisko v Palm beach na Floridě
Zdroj: DPA/Saskia Fröhlich

„Majetek se dá nahradit, ale život ne, a bezpečnost musí mít přednost,“ prohlásil Trump. „Nedělejte si starosti, jen se mu kliďte z cesty,“ uvedl Trump v krátkém videoposelství. Trump upozornil, že jeho vláda monitoruje situaci kolem hurikánu „nepřetržitě“ a je v „neustálé komunikaci“ s guvernéry a dalšími představiteli z postižených oblastí. „Nikdy jsme nic takového neviděli,“ řekl.

Změna předpovědi postupu hurikánu si však vyžádala evakuace na poslední chvíli, což mnozí kritizovali. „Pět dní nám říkali, že to půjde po východním pobřeží a teď 24 hodin předem řeknou, že to zasáhne západ,“ postěžoval si podnikatel Jeff Beerbohm z města St. Petersburg.

Vzhledem k tomu, že hurikán dosahuje šířky 560 až 640 kilometrů, je nebezpečí nadále vystavena celá Florida. Podle meteorologů mohou i šestimilionové Miami zasáhnout nebezpečně silné větry.

Irma už je nablízku, Fort Lauderdale na Floridě
Zdroj: Sun Sentinel/ABACA

Na jihu Floridy byl už v sobotu večer místního času hlášen výskyt prvního tornáda, a to padesát kilometrů severně od Miami. Zatím není jasné, jaké tam způsobilo škody. Úřady varují před tornády i na jiných místech podél celého pobřeží Floridy. První z nich zasáhl lokalitu Fort Lauderdale.

Oko padesát kilometrů široké

Hurikán nad Kubou sice zeslábl na kategorii 3, cestou směrem k Floridě však znovu dosáhl stupně 4 a rychlosti větru přes 200 kilometrů v hodině. Jeho oko je široké skoro padesát kilometrů.

Evakuováno je přes 6 milionů obyvatel. Do krytů na jihu státu se uchýlilo přes 50 tisíc lidí, kteří odmítli evakuaci. Obyvatelé regionů na jihozápadě poloostrova měli domovy opustit do nedělního poledne, protože je může zaplavit až tři a půl metru vysoký příval vody.

Lidé se shlukují před vchodem do velkopapacitních úkrytů
Zdroj: Reuters
Fronty před úkrytem
Zdroj: Reuters

České ministerstvo zahraničí znovu důrazně varovalo před cestami do Karibiku a na Floridu, zejména do její jižní části. Obdobné varování ministerstvo vydalo už ve čtvrtek.

Podle amerických lékařů ohrožuje příchod silného hurikánu osoby závislé na alkoholu a drogách. Lidé bojující s návykem se mohou dostat do potíží, protože ničivý živel přináší stres a strach. Zdravotníci nyní obcházejí narkomany a rozdávají jim injekční stříkačky, aby odvrátili hrozbu nákazy. Kliniky nabízející drogovou náhradu metadon přidělují mimořádné dávky na dobu pěti dnů. Metadon je připraven i ve veřejných krytech.

Lidé pozorují obzor u Miami Beach
Zdroj: Reuters

Podle původních předpokladů měl hurikán zasáhnout přímo Miami, nakonec se jeho nejsilnější střed stočil spíše k západnímu pobřeží Floridy – k Fort Myers nebo k Tampě. Mimořádně velká plocha bouře ale pokryje prakticky celou Floridu.

Část Miami měla evakuaci povinnou, šlo asi o 700 tisíc lidí. Bez proudu se může po několik dnů ocitnout devět milionů lidí. Vedení okresu Miami-Dade vyzvalo obyvatelstvo, aby se zásobovalo vodou, potravinami a léky nejméně na tři dny. Po tu dobu se k nim možná žádná pomoc nedostane.