KLDR se chová špatně, a to musí přestat. Trump nevyloučil vojenskou intervenci

Americký prezident Donald Trump nevyloučil vojenskou intervenci vůči Severní Koreji. Podle něho se tato země chová špatně, a to musí přestat. Šéf Bílého domu to prohlásil na tiskové konferenci. Zároveň ale řekl, že by se raději vyhnul vojenskému řešení. Hrozbě válečného konfliktu na Korejském poloostrově se věnovala také čtvrteční Devadesátka ČT24.

„Vojenská akce by určitě byla volbou. Je nevyhnutelná? Nic není nevyhnutelné,“ prohlásil prezident, podle kterého by to byl „smutný den pro Severní Koreu“, pokud by se USA k válce rozhodly.

Trump po nedělní zkoušce vodíkové bomby v KLDR přislíbil posílení obranných kapacit Jižní Koreje a Japonska, které se cítí severokorejským zbrojením nejvíce ohroženy. Americká armáda nově v Jižní Koreji instalovala zbývající čtyři odpalovací zařízení protiraketového systému THAAD.

Odborník na jaderní zbraně Vlastislav Bříza v pořadu Devadesátka ČT24 uvedl, že KLDR pomalu ale jistě pokračuje v procesu tzv. miniaturizace jaderných zbraní. „Severní Korea je bezespoeru nejtužší režim světa, kde prakticky verifikační prostředky nemáte,“ uvedl Bříza s tím, že ověřit jakékoliv dění na půdě komunistické KLDR lze vždy jen s velkou mírou rezervovanosti.

90’ ČT24 – Hrozí světu válka kvůli Severní Koreji? (zdroj: ČT24)

Podle Břízy je největší spojencem Severní Koreji zejména Čína, nikoliv ani tak Rusko, jak se často prezentuje. Bez podpory Číny by prý Kim Čong-unova KLDR nebyla prakticky schopná dokončit proces tohoto jaderného zbrojení. Samotné Číně vyhovuje udržování režimu na severu Korejského poloostrova zejména z důvodu strategických – KLDR totiž tvoří jakýsi nárazník.

Podle sinologa Univerzity Palackého v Olomouci Ondřeje Kučery se ale severokorejský vůdce Kim Čong-un chová „do jisté míry racionálně“. Vzhledem k jeho vzdělání, které nabyl ve Švýcarsku, prý pouze usiluje o to, aby jeho země byla zapojena do tzv. doktríny jaderného míru, tedy že země držící jaderný arzenál spolu neválčí. Tím se prý sám sebe a svůj režim pouze snaží ochránit před vnějšími vlivy.