Varování před útokem v centru Barcelony dostali Katalánci už během května

Katalánská vláda potvrdila, že letos v květnu dostala informaci o možném útoku na třídu La Rambla v Barceloně. Tuto informaci vyhodnotila a předala ji i vládě v Madridu. Obě strany se ale tehdy shodly, že prý není důvěryhodná.

Podrobnosti kolem květnových zpráv sdělil katalánský ministr vnitra Joaquim Forn. Také šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero přiznal, že dostali avízo ohledně možného útoku na třídu La Rambla.

Informaci zhodnotili na vládní i policejní úrovni a došli k závěru, že její uvěřitelnost je nízká. Trapero též řekl, že se o ní hovořilo i na dvou protiteroristických zasedáních (25. května a 8. června) a na obou panovala shoda, že nejde o hrozbu.

Podle Forna katalánská policie dostává podobné informace „už několik měsíců“. Přichází podle něj z různých zdrojů a varují před útoky na různých místech v Katalánsku. Informují o možnostech útoků na „kulturní centra, infrastrukturu, koncerty, sportovní události“, na místa s velkou koncentrací, mezi nimiž byla i barcelonská třída La Rambla či katedrála Sagrada Familia v Barceloně, uvedl Forn.

Forn rovněž řekl, že květnová informace ohledně La Rambly, ani žádná jiná, kterou úřady před 17. srpnem dostaly, nemohla útokům zabránit. Útoky autem ze 17. srpna v Barceloně a několik hodin poté ve městě Cambrils si vyžádaly 16 obětí.

Ministr Forn ani Trapero na tiskové konferenci nesdělili, odkud ona informace z 25. května pocházela. Popřeli, že by ji měli od americké CIA či od jiných tajných služeb z USA. Deník El Periódico dnes zveřejnil dokument v angličtině a vyvodil z něj, že informaci měla katalánská vláda od americké CIA. Trapero dokument označil za „montáž“. „Proč bych měl věřit, že dokument je od CIA? Kde je podpis a razítko?,“ reagoval Trapero.

Události: Barcelona vyšla proti terorismu (zdroj: ČT24)

Katalánský ministr uvedl, že regionální policie neobdržela varování ani od americké tajné služby CIA, ani od amerického Národního protiteroristického střediska (NCTC). Takovéto informace by podle něj byly předány prostřednictvím státních kanálů.

Velvyslanectví USA v Madridu sdělilo, že se nemůže vyjadřovat k otázkám souvisejícím se zpravodajskými službami.

I přes malou důvěryhodnost všech dosavadních informací o možném útoku na centrum Barcelony, zvýšila katalánská policie už před útoky monitorovací aktivitu v této zóně, uvedl deník La Vanguardia.