Rusko jmenovalo novým velvyslancem v USA Antonova, přívržence „tvrdé linie“

Novým ruským velvyslancem ve Spojených státech byl jmenován Anatolij Antonov. Dosavadní náměstek ministra zahraničí je označován za přívržence tvrdé linie ve vztazích k USA. Ve funkci nahradil Sergeje Kisljaka, jehož jméno se v posledních měsících objevovalo v souvislosti s aférami kolem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ruský prezident Vladimir Putin Antonova koncem loňského roku přeřadil z funkce náměstka ministra obrany na náměstka ministra zahraničí, což je funkce, kterou před odchodem na prestižní post ve Washingtonu zastával i Kisljak.

O Antonovově vyslání do Washingtonu se spekulovalo již dříve, ale to se počítalo s vítězstvím Hillary Clintonové a s přetrváním napjatých rusko-amerických vztahů. Po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách si Moskva prý tuto variantu rozmyslela – aby se k ní nyní vrátila.

Antonov je profesionální diplomat. Za aktivity ruské armády na Ukrajině se ocitl na sankčním seznamu EU. Mimo jiné vedl ruskou delegaci při jednáních s USA, která vyústila v podpis nové dohody START o omezení strategických útočných zbraní v Praze v dubnu 2010. 

Ve funkci střídá šestašedesátiletého Kisljaka, který ve Washingtonu pracoval devět let. Kisljak se zapsal jako významná postava ruské diplomacie v jednáních o americkém protiraketovém štítu v Evropě i o íránském jaderném programu. Jmenován byl v době, kdy byly vztahy mezi oběma zeměmi hlavně kvůli americkému plánu na vybudování protiraketové základny v Evropě a ambicím Moskvy stát se opět světovou velmocí dost napjaté.

Před časem řekl, že je více věcí, které Rusko a Spojené státy spíše spojuje než rozděluje. Například boj proti terorismu, náboženské nesnášenlivosti, klimatickým změnám. Ovšem dohady kolem Ukrajiny, rozpínavosti NATO v Pobaltí a sankce za anexi Krymu vedly k tomu, že se Rusko a USA naučily žít jeden bez druhého, dodal.

Flynn po hovorech s Kisljakem odstoupil

V centru pozornosti se v poslední době ocitl v souvislosti s aférou okolo údajného ruského vměšování do voleb. Michael Flynn poté, co lhal o společných rozhovorech, musel opustit klíčovou funkci poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost.

Rovněž přes Kisljaka prý Trumpův zeť a poradce Jared Kushner domlouval zřízení tajného komunikačního kanálu s Kremlem. Kisljak se také zúčastnil přijetí ministra zahraničí Sergeje Lavrova u amerického prezidenta zrovna v den, kdy Trump odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho.

Trump při této příležitosti prý prozradil ruským hostům tajné informace od Izraele ohledně Islámského státu a Comeyho označil za šílence, jehož vyhozením zmenšil velký tlak ohledně Ruska.