Zakáže Rusko točítka? Úřadům se nelíbí jejich spojení s opozicí

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor se bude zabývat údajným nekalým prodejem fidget spinnerů, oblíbených točítek mezi prsty. Podle státní televize Rossija 24 je využívají k nalákání dětí a mládeže političtí odpůrci Kremlu. Píše o tom britský Telegraph.

Podle oficiálního prohlášení zveřejněného na webu Rospotrebnadzoru bylo vyšetřování vyvoláno „obavami vyjádřenými komunitou rodičů a učitelů“ a jeho cílem je zjistit, jak točítka ovlivňují zdraví dětí a mládeže a zda na ně mohou mít případné negativní účinky.

Mezitím hlídací pes radí rodičům, aby dohlíželi na děti, které si s fidget spinnery hrají, a kupovali hračky pouze od prodejců, jimž důvěřují.

Úřad reagoval na informace státní televize Rossija 24, jež koncem června odvysílala pětiminutovou reportáž, kde poukázal na to, že hračky měly být prodávány na úřady nepovoleném opozičním shromáždění, které proběhlo 12. června.

Točítka se prý objevují i v politizovaných videoblozích. „Opoziční politici chtějí mít něco, co by je spojilo s širokým publikem?“ tázal se reportéra televizní moderátor. „Je snadné odvrátit pozornost od skutečných problémů,“ odpověděl mu zpravodaj.

Provládní list Život pak zveřejnil video na YouTube. Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj si na něm hraje s točítkem, zatímco v soudní síni čeká na soudce. Informace, že se hlídací pes zaměří na tuto hračku, Navalného rozezlila. „(Úředníci), kteří dostávají peníze od daňových poplatníků, prošetřují spinnery,“ napsal v blogu.

  • Jde o druh odreagovací hračky - setrvačník. Ve středu se nachází ocelové či keramické ložisko, díky kterému se otáčí zbytek hračky, ten může být z materiálů jako mosaz, nerezová ocel, titan, měď či plast. Byl prodáván jako hračka, která má pomáhat lidem s různými problémy jako hyperaktivitou, ADHD, autismem, úzkostí či vrtěním (v angličtině fidgeting). Antistresovost této hračky je ale sporná, někteří odborníci s tímto tvrzením nesouhlasí.

Navalnyj vstoupil do ruské politiky jako protikorupční blogger a postupně se na roztříštěné opoziční scéně stal dominantní osobností. Kremlu začal vadit hlavně po roce 2012, kdy po celé zemi a hlavně v Moskvě zorganizoval poměrně početné demonstrace proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Přivést davy do ulic velkých ruských měst se mu podařilo i letos.

Mezi voliči má ale podle průzkumů mizivou podporu ve srovnání s Putinem, jehož popularita se dlouhodobě pohybuje nad hranicí 80 procent. Putin přitom svou kandidaturu pro prezidentské volby ještě neoznámil.

Navalnyj se jich podle ruských úřadů účastnit nemůže, protože letos v květnu ruský odvolací soud potvrdil pětiletou podmínku, kterou opoziční politik dostal za údajné krádeže v lesnickém podniku Kirovles. Rozsudek je pravomocný.