Televizi CNN věří více lidí než Trumpovi, ukázal průzkum

Donald Trump vs. média. Boj, který vede Bílý dům už řadu měsíců. Podle průzkumů zatím vychází lehce v neprospěch prezidenta. Podle aktuální studie mu lidé věří méně než zpravodajské televizi CNN – jednomu z hlavních terčů Trumpovy kritiky.

Společnost Survey Monkey průzkum prováděla od 29. června do 3. července na vzorku 4695 lidí. Padesát procent respondentů věří více CNN, zatímco 43 procent lidí se kloní naopak k prezidentovi. Zbývajících sedm procent lidí se nedokázalo rozhodnout.

Konflikt dvou těžkých vah – politické a mediální – se vyhrotil v neděli, kdy Trump uveřejnil video znázorňující sama sebe v ringu s protivníkem, jehož hlavu nahrazuje logo CNN.

Televize se ihned ohradila tím, že Trump vyzývá k násilí vůči novinářům. „Vykazuje dětinské chování daleko za úctou svého úřadu. Budeme nadále dělat svou práci. Měl by začít dělat to samé,“ napsala CNN v prohlášení.

Trump obviňuje CNN i další velká média jako New York Times nebo Washington Post ze šíření tzv. fake news – fenoménu, který se začal masově šířit loni na sociálních sítích. Jde o lži, mystifikace a jinak manipulované zprávy, které se tváří jako fakta a nemají recesistický záměr.

Už během kampaně si Trump vyšlápl na další velké mediální jméno. Někdejší moderátorku Fox News Megyn Kellyovou (nyní na NBC). Tu nařkl z nefér přístupu a vedle sexistických narážek odmítl vystoupit v debatě, kterou měla znovu moderovat.

Megyn Kellyová moderovala poslední republikánskou debatu před primárkami
Zdroj: Jim Young/Reuters

I jeho poznávací znamení – tedy twitterový profil – je podle Trumpa alternativním kanálem vůči nepoctivým médiím.

Trump se pustil do samotné CNN i poté, co televize stáhla článek o jeho poradci, který neprošel řádným procesem schvalování. Kvůli tomu ze CNN odešli tři novináři. „Jsem mimořádně potěšen, že se to ukázalo. CNN je falešné zpravodajství a novinařina, která patří do popelnice“.

V podobném duchu se vyjádřil také v sobotu večer. „Falešná média se nás snaží umlčet, ale my jim to nedovolíme,“ řekl ve Washingtonu v projevu  věnovanému válečným veteránům. „Falešná média se nás snažila zastavit na cestě do Bílého domu. Ale já jsem prezident, a oni ne,“ zdůraznil.