Vlajky a holubice místo munice. Povstalci z FARC odevzdali zbraně

Jednotky Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) dokončily proces odzbrojení. Dodržely tak půl roku starou dohodu s vládou jako tečku za vleklým konfliktem. Rebelové si ponechali jen dohodnutý zlomek z původně drženého počtu zbraní.

Mise OSN obdržela 7132 zbraní patřících původně levicovým rebelům. Malá část zbraní zůstane na základě dohody s vládou ještě měsíc v rukou FARC, které s jejich pomocí budou zajišťovat bezpečnost 26 „mírových táborů“.

V nich se od února shromáždilo sedm tisíc jejich bojovníků. Rebelové se zde připravují na integraci do běžného civilního i do politického života.

Oznámení o odzbrojení OSN zveřejnila pouhý den před plánovaným setkáním kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose s vůdcem FARC Rodrigem Londoněm přezdívaným Timochenko. Na schůzce v jednom z táborů oslaví ukončení odzbrojovacího procesu.

FARC: Z rebelů hájících práva zemědělců se stali zabijáci (zdroj: ČT24)

Odevzdané zbraně by měly být nyní roztaveny a použity při budování mírových pomníků v Kolumbii, sídle OSN v New Yorku a v kubánské Havaně, kde se čtyři roky vedla mírová jednání mezi povstalci a kolumbijskou vládou.

Konec půlstoletí guerillových bojů

Občanská válka v Kolumbii, do níž se zapojily tři desítky povstaleckých skupin a extrémně pravicových polovojenských milicí, si za více než půl století vyžádala životy více než čtvrt milionu lidí. Kromě toho je přes 45 tisíc osob nezvěstných a necelých sedm milionu obyvatel bylo nuceno opustit své domovy.

Kolumbijská vláda a levicoví radikálové z FARC se na ukončení bojů dohodli loni v září po čtyřletých jednáních v Havaně. Dokument ale odmítli voliči v říjnovém referendu. Nelíbilo se jim zejména to, že se někdejší povstalci budou moci účastnit politického života.

To ale zakotvila i nová listopadová dohoda, kterou už vláda voličům k lidovému hlasování nepředložila a kterou schválil jen parlament.

Kolumbijský konflikt v číslech
Zdroj: ČT24
  • V listopadu 2012 byly mírové rozhovory zahájeny. Během posledních pěti let se vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody v šesti oblastech: pozemkové reformě, zapojení FARC do společné strategie omezení obchodu s drogami, spravedlnosti pro oběti, odzbrojení, budoucím zapojení rebelů do politického procesu a implementaci dohody.

Dohoda završuje konflikt, jemuž od roku 1964 padlo za oběť na 260 tisíc lidí a sedm milionů před ním uprchlo. Dohoda, která byla uzavřena na Kubě, stanoví, že se povstalci vzdají ozbrojeného boje a zapojí se do legálního politického procesu.

Události: Nejdelší guerillová válka u konce? (zdroj: ČT24)

Části kolumbijské společnosti ale vadí, že vůdci povstalců si mohou prostřednictvím smlouvy zajistit beztrestnost, i když měli podíl na zabíjení vojáků či civilistů.

Radikálně levicové hnutí FARC, které má v současnosti zhruba 7 tisíc členů, založil v roce 1964 Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána). Vedl je až do své smrti v březnu 2008.

Tehdy mělo hnutí asi 16 tisíc členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země. Finance získávalo z obchodu s drogami a prostřednictvím únosů a vydírání.

Stanoviště FARC
Zdroj: Reuters

Boj za ideály marxismu živil hlavně prodej drog

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (španělská zkratka FARC) vznikly v roce 1964 jako bojové křídlo Komunistické strany a prosazují marxisticko-leninskou ideologii.

Zakladateli guerillové odnože byli drobní farmáři a zemědělci, kteří se spojili ve snaze bojovat proti zvyšující se nerovnoprávnosti. Ačkoliv mají mezi sebou i městské skupiny, v drtivé většině vedli boj mimo velké aglomerace.

Rebelové z FARC fungovali v menších jednotkách, které se však podle potřeby formují ve větší bojové skupiny či regionální „bloky“.

Milice z revolučních vojsk FARC
Zdroj: Reuters

Nad jejich počínáním dohlížela skupina vrchních velitelů, kterých podle zpravodajských služeb není více než deset. Měli na starost také hlavní taktiku bojů.

Jejich nejčastějším terčem byly policejní stanice a armádní objekty. Bojovníci FARC ale často zneškodňovali také ropovody, elektrické spoje nebo mosty. Při incidentech umíralo mnoho civilistů, tisíce jich také milice zajaly kvůli výkupnému.

Podle analytiků patří FARC k nejbohatším povstaleckým skupinám na světě. Kolumbie je jeden z hlavních producentů kokainu a rebelové mají podstatnou část svého příjmu z převážení drog či vybírání peněz, které de facto ilegálně fungují jako clo.