Merkelová si přijela k Františkovi pro povzbuzení

Papež František ocenil nasazení německé kancléřky Angely Merkelové za mír. „Za práci, kterou děláte pro mír,“ prohlásil papež na závěr zhruba čtyřicetiminutové soukromé audience ve Vatikánu a předal kancléřce medaili s olivovou ratolestí. Merkelová po svém už čtvrtém přijetí u hlavy katolické církve řekla, že se cítí být posílena pro boj proti chudobě v Africe a za ochranu klimatu.

„Povzbudil mne, abych dál šla touto cestou. Stejně tak, jako bojovala za mezinárodní dohody,“ řekla šéfka německých křesťanských demokratů. Protestantka Merkelová podle agentury DPA očekávala posilu od papeže, s nímž jsou si v mnoha tématech obsahově velmi blízcí.

Rozhovor papeže s Merkelovou se měl soustředit na hlavní body nadcházejícího summitu hlav států a šéfů vlád zemí G20, který se bude konat počátkem července v Hamburku za účasti amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Agenda skupiny G20 předpokládá, že jsme součástí světa, ve kterém spolupracujeme prostřednictvím vícestranné kooperace. Je to svět, ve kterém chceme strhávat zdi, nikoliv je stavět. Svět, ve kterém všichni hledáme prosperitu, bohatství, čest a důstojnost,“ uvedla kancléřka po setkání s papežem.

Angela Merkelové během audience u Františka
Zdroj: Ettore Ferrari/Reuters

Podle Vatikánu spolu František a kancléřka diskutovali o otázkách společného zájmu – nutnosti boje s chudobou, hladem, hrozbou terorismu a klimatickými změnami.

Papež František přijetím kancléřky Merkelové porušil nepsaný zákon Vatikánu neposkytovat audience špičkovým politikům v době předvolebního boje v jejich zemi. V těchto případech se Vatikán snaží zachovat neutralitu.