Ukážou USA Rusku svaly? Do Polska možná zamíří protiraketový systém Patriot

V Litvě jednal o vojenské spolupráci americký ministr obrany James Mattis, který označil přesun ruských raket k Pobaltí za „destabilizující“. USA možná v Pobaltí dočasně rozmístí protiraketový systém Patriot, napsala pak agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Pentagonu. V regionu by se měl objevit během letního vojenského cvičení NATO.

Americká armáda vyslala baterie Patriot do Polska už několikrát. Snaží se tak posílit obranyschopnost země před ruskou hrozbou.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz nedávno uvedl, že jeho země chce do konce roku osm baterií těchto raket koupit. „Tyto systémy nám umožní zaručit bezpečnost,“ řekl Macierewicz. Prodej ale podléhá schválení amerického Senátu.

Rusko chystá monstrózní cvičení

Spojené státy a jejich spojenci jsou znepokojení chystanými obřími manévry ruské a běloruské armády, kterých se má v létě zúčastnit až 100 tisíc vojáků. Cvičení má být největší od roku 2013 a uskuteční se na západě Ruska nedaleko hranic s Polskem, Litvou a Lotyšskem.

Problém představují pro Západ i rakety Iskander v ruské enklávě Kaliningradu. Podle Ruska jde o dočasné opatření, zbytek Evropy má však obavy, aby nešlo o trvalé řešení. Podle Mattise je posilování ruské armády v regionu „jednoduše destabilizující“.

Mattis ve Vilniusu možnost dočasného rozmístění systému Patriot v Pobaltí výslovně nepotvrdil s tím, že NATO vyšle do oblasti zbraně, které uzná za nezbytné. Podle litevské prezidentky Dalii Grybauskaitéové země „potřebuje veškeré možné obranné prostředky nutné k odstrašení“.

Pokud budou rakety Patriot v Pobaltí rozmístěny, nebude to podle zdrojů z Pentagonu mít s ruským vojenským cvičením žádnou souvislost. Až tyto manévry začnou, budou prý už baterie z oblasti staženy.

Mattis navštívil Pobaltí ve funkci ministra obrany poprvé. Tyto státy mají obavy, že na ně Rusové jednoho dne zaútočí, stejně jako v roce 2014 na ukrajinský Krym, který posléze anektovali. I v pobaltských zemích žije početná menšina Rusů.

V Litvě byl v tomto roce nasazen mezinárodní prapor vedený Němci jako symbolické odstrašení Moskvy ze strany NATO. „Důvodem rozmístění (vojáků) je nedostatek respektu k mezinárodnímu právu (jedním) národem v regionu,“ upozornil Mattis.

Moskva přitom popírá, že by se jakkoli snažila ohrozit státy NATO. Podle něj Aliance pod vedením Spojených států podkopává svými akcemi stabilitu ve východní Evropě.

Aliance chce podpořit i své jihovýchodní křídlo

V únoru se osm států NATO zavázalo poskytnout vojáky do vícenárodní brigády v Rumunsku a pět jich nabídlo pozemní či letecké síly k výcviku a ostraze vzdušného prostoru. Námořní síly Aliance budou navíc častěji cvičit v Černém moři.

Kreml dlouhodobě protestuje hlavně proti vzniku protiraketového deštníku v Evropě, ale i proti rozšiřování Aliance směrem na východ ‒ nedávno Moskva kritizovala třeba blížící se vstup Černého Hory do NATO.