Francouzská justice začala vyšetřovat únik dokumentů z Macronova štábu

Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů ze štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Francouzské trestní orgány řeší možné porušení zákona kvůli nelegálnímu proniknutí do počítačového systému a narušení soukromí korespondence. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.

Zástupci Macronovy kampaně potvrdili, že se jedná o výsledek masivního a koordinovaného hackerského útoku, jehož obětí se stali před několika týdny.

Portál WikiLeaks věnující se zveřejňování tajných informací naznačil možnou ruskou stopu za tímto útokem. V noci na neděli server na Twitteru zveřejnil tabulku s metadaty, v nichž je devětkrát uvedeno v azbuce jméno Georgij Petrovič Roška. Podle WikiLeaks jde o zaměstnance společnosti Evrika, která smluvně pracuje pro ruskou vládu.

Informaci zaznamenala ruská agentura RIA Novosti, podle níž WikiLeaks neupřesnil, o jakou společnost Evrika konkrétně jde. Nicméně WikiLeaks v následujícím tweetu s odkazem na článek portálu lenizdat.ru dodal, že se jedná o společnost, která získala od ruské tajné služby FSB licence k činnosti zaměřené na ochranu státního tajemství.

RIA Novosti k tomu poznamenala, že mezi ruskými firmami v oblasti IT je skutečně společnost Evrika, která na oficiálním webu uvádí své stálé klienty. Jsou mezi nimi například ruská ministerstva zahraničí a zdravotnictví. Reakci společnosti se zatím získat nepodařilo.

Na internetu se v pátek večer objevil velký balík dokumentů patřících štábu prezidentského kandidáta Macrona, jehož volebním protivníkem je nacionalistka Marine Le Penová. Zástupci Macronovy kampaně následně potvrdili, že jde o výsledek masivního a koordinovaného hackerského útoku, jehož obětí se stali před několika týdny.

Kvůli zákazu politické agitace, který platí s ukončením kampaně od páteční půlnoci až do konce hlasování v neděli ve 20:00, zakázaly úřady sdělovacím prostředkům zveřejňovat podrobnosti o uniklých dokumentech.