Mayová o brexitu: Nežiji v jiné galaxii, obejdeme se i bez konečné dohody

Britská premiérka Theresa Mayová odmítla, že by „žila v jiné galaxii“ než zbytek Unie, pokud jde o jednání o brexitu. Podle ní je na obou stranách vůle řešit otázku cizinců žijících v Británii a Britů žijících jinde v EU. Připustila ovšem, že rozhovory mohou být tvrdé. Británie podle ní proto potřebuje silné a stabilní vedení. Britové půjdou volit poslance už 8. června.

Mayová odmítla kritiku, že její vláda ohledně jednání s EU „žije v jiné galaxii“ než zbytek evropské sedmadvacítky, a že ji proto čeká vystřízlivění. Premiérka zopakovala, že je připravena ukončit jednání bez konečné dohody, pokud nebude spokojená s podmínkami, které jí Brusel nabídne.

Dál chce usilovat rovněž o paralelní jednání o odchodu Británie z EU i o jejích budoucích vztazích se sedmadvacítkou. To však EU rezolutně odmítá. Jednání o budoucích vztazích připouští až v případě „dostatečného pokroku“ v rozhovorech o odluce.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker údajně při setkání s Mayovou tento týden v Londýně nenarazil u britské premiérky na žádné známky ochoty dělat kompromisy. „Opouštím Downing Street desetkrát skeptičtější, než jsem byl předtím,“ řekl podle FAZ Juncker.

Po jednání v Londýně údajně volal německé kancléřce Angele Merkelové, která následující den pronesla ve Spolkovém sněmu projev, v němž varovala Brity před „iluzemi“. Británie podle ní po brexitu nebude moci mít stejná práva, jaká mají členské státy.

Předseda Evropské rady Donald Tusk Londýn varoval, že sedmadvacítka je ve svém postoji jednotná. Případná snaha Británie využívat rozdílů mezi zeměmi by podle něj byla jen iluzí.

„Tento a některé další komentáře evropských lídrů, které jsme měli možnost slyšet, ukazují, že nastane okamžik, kdy budou ta jednání tvrdá,“ upozornila Mayová. Británie proto podle ní potřebuje „silné a stabilní“ vedení.

Mayová také prohlásila, že pokud v červnu konzervativci vyhrají volby, nezvýší její vláda DPH, odmítla ovšem vyloučit zvýšení daně z příjmu. „Absolutně nemáme v plánu zvyšovat daně, ale chci, aby bylo jasno, že nebudu zmiňovat konkrétní návrhy, dokud si nebudu úplně jistá, že je mohu prosadit. Naším úmyslem je snížit daně pracujícím rodinám,“ konstatovala Mayová.

Prezidenti a premiéři sedmadvaceti zemí Evropské unie v sobotu na mimořádném summitu v Bruselu schválili politická vodítka pro vyjednávání s Británií o jejím odchodu ze společenství. První prioritou je potřeba zachování práv občanů EU a jejich rodin v Británii po brexitu, druhým bodem dohoda o finančním vyrovnání.

Labouristům přibývají voliči

Odchod z EU Británie oficiálně zahájila 29. března, kdy Mayová záměr dopisem oznámila předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. V loňském referendu se pro brexit vyslovilo 52 procent hlasujících. Kvůli nejednotě v otázce brexitu vyhlásila Mayová na 8. června předčasné parlamentní volby. Tvrdý brexit, tedy vystoupení i z jednotného trhu, odmítají jak opoziční labouristé, tak i liberálové.

Labouristickou stranu podporuje stále víc lidí, ukázaly shodně tři různé průzkumy veřejného mínění. Vládní konzervativci si stále udržují výrazný náskok od 11 do 17 procentních bodů. Ve srovnání s průzkumy z minulého týdne, kdy činil rozdíl až 25 procentních bodů, se ale snižuje.