Šéf výboru šetřícího ruský vliv na volby v USA dočasně končí, měl stát za únikem informací

Republikán Devin Nunes dočasně odstoupil z čela výboru vyšetřujícího v americké Sněmovně reprezentnantů údajné ruské kybernetické útoky před prezidentskými volbami. Šéfa Výboru pro zpravodajskou činnost totiž vyšetřuje etická komise kvůli podezření z úniku tajných informací. Nunes to odmítá.

Devin Nunes se rozhodl z čela výboru dočasně odstoupit poté, co proti němu vzneslo stížnost k úřadu pro etiku několik levicových skupin. Dál chce ale plnit své „další povinnosti“ a etickou komisi vyzval, aby urychlila prověřování těchto „nepravdivých informací“.

Obvinění jsou politicky motivovaná, ohradil se Nunes

Podle něj jsou obvinění politicky motivovaná. Demokraté ho kritizovali za to, jakým způsobem vede vyšetřování, jež má prověřit i možnou souvislost mezi Trumpovou kampaní a Moskvou. Nunesovo místo zatím převezme Mike Conaway.

Předseda sněmovny Paul Ryan řekl, že Nunes má jeho plnou podporu. Dychtí prý etické misi dokázat, že se řídil všemi nařízeními a zákony.

Kvůli nepřiznaným kontaktům s Rusy během kampaně rezignoval před časem bezpečnostní poradce prezidenta Michael Flynn. Po pouhém dni v úřadu odešel kvůli tomu, že měl údajně jednat s ruským velvyslancem o sankcích. Viceprezidentovi Miku Penceovi ale o kontaktu nic neřekl.

Flynn nedávno uvedl, že chce vypovídat o ruských vazbách lidí kolem Trumpa výměnou za imunitu před stíháním.

Ruská stopa se přitom týká i dalších exporadců Trumpa. Mnozí už vyjádřili vůli vypovídat bez přání imunity. Jde o někdejšího šéfa kampaně Paula Manaforta, poradce Rogera Stona nebo Cartera Page, který Trumpovi radil se zahraniční politikou. Všichni tři vzkázali, že jsou připravení přijít před vyšetřovatele v obou komorách Kongresu.

V souvislosti s Ruskem se probírá i možné ovlivnění amerických voleb ruskými hackery, jak tvrdí americké tajné služby.

Moskva prý vedla na internetu dezinformační kampaň, Rusové to odmítají

Vyšetřování vede kromě Sněmovny reprezentantů také Senát. Jeho zástupci z výboru pro zpravodajskou činnost nedávno přišli se silnými slovy. Rusko podle člena výboru, demokrata Marka Warnera, jednoznačně vedlo cílenou dezinformační kampaň na sociálních sítích.

Výbor prý pečlivě zkoumá, jak mohla v praxi údajná kampaň probíhat – včetně možného nasazení falešných zpráv a mystifikací mířených na voliče v klíčových státech, jako byly Michigan, Pensylvánie nebo Wisconsin.

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně popřel, že by se Moskva snažila do loňských voleb v USA jakkoliv zasahovat. Podobná tvrzení jsou podle něj „lži, výmysly a provokace namířené proti Rusku“.

Server WikiLeaks přitom s ohledem na nové dokumenty upozorňuje, že kybernetická sekce CIA s názvem Umbrage shromažďovala postupy hackerských skupin z celého světa, takže se při průnicích do cizích systémů mohla vydávat třeba právě za ruské či čínské hackery.