Menší letadlo spadlo na obchodní centrum v Melbourne. Nepřežilo pět lidí na palubě

Pět lidí zemřelo při pádu malého letounu, který se zřítil na obchodní centrum v australském Melbourne. Všichni mrtví byli na palubě letadla. Středisko bylo v tu chvíli ještě zavřené, proto se v něm nikdo nenacházel.

Podle australského tisku cestovali v letadle kromě pilota zřejmě čtyři Američané, kteří měli namířeno na ostrov King Island asi 225 kilometrů jižně od Melbourne. Těsně před nehodou pilot ohlásil vážné problémy s motorem. Stroj se zřítil na skladové prostory obchodního střediska Direct Factory Outlet.

„Několik lidí zemřelo po zřejmě nejhorší civilní letecké nehodě, která byla v našem státě za posledních 30 let,“ uvedl premiér australského státu Victoria Daniel Andrews.

Místní média označují za pilota 63letého Maxe Quatermaina, který má prý za sebou několik dekád zkušeností s létáním.

K nárazu došlo ve 23 hodin našeho času, tedy o úterní deváté hodině ranní místního. Na místě se vytvořil oblak černého kouře viditelný zdaleka – na místě zasahovalo zhruba 60 hasičů.

Úřady během zásahu nařídily evakuovat blízké okolí včetně třech škol. Na chvíli byla uzavřena také blízká silnice, kam spadly části letadla včetně části podvozku.

Letiště Essendon, odkud podobná menší letadla běžně startují, zůstalo po tragédii uzavřeno. Provoz na dvou hlavních leteckých uzlech ve městě, tedy letišti Melbourne a Avalon, však zůstal bez omezení.

Australský premiér Malcolm Turnbull už kondoloval rodinám a blízkým obětí.