Kandidát na ministra práce Puzder stáhl nominaci, Trump už vybral náhradníka

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na post ministra práce Andrew Puzder oznámil, že stáhl svou nominaci na tuto pozici. Americká média informovala, že o Puzderovo stažení požádali Bílý dům republikánští senátoři, neboť neměli dostatek hlasů na jeho prosazení. Trump jmenoval novým kandidátem Alexandera Acostu, který je prvním Hispáncem povolaným do formované nové americké vlády.

Ačkoli je Senát pod kontrolou republikánů, ne všichni senátoři této strany přislíbili Puzderovi podporu. Kvůli riziku, že by Trumpův kandidát hlasováním neprošel, žádali republikáni Bílý dům o změnu v nominaci, uvedla ještě před oznámením Puzderovy rezignace televize CNN. Kandidáty na ministry v USA schvaluje Senát.

Puzder v prohlášení uvedl, že pro něj byla čest, že o něm Trump uvažoval jako o budoucím ministrovi práce. „Plně podporuji prezidenta a jeho vysoce kvalifikovaný tým,“ dodal. 

Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings a na prezidentskou kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150 000 dolarů (3,8 milionu korun).

Nový kandidát Acosta v minulosti působil jako člen Národní rady pro pracovní vztahy (NLRB), což je vládní agentura, která se věnuje ochraně práv zaměstnanců. Od 70. let také na Floridě zastával post okresního prokurátora.