PODÍVEJTE SE: Létající hasiči? Dubaj je místem neomezených možností

Dubaj je proslulá různými výstřelky. Tamní civilní obrana nyní představila službu Dolphin, tedy hasiče vznášející se díky zařízení s vodními tryskami známým jako „jet packy“. Ve městě postaveném uprostřed pouště často hoří mrakodrapy a novinka má hasičům usnadnit práci.

Dubajská civilní obrana zveřejnila video, na němž hasiči bojují s plameny, které zachvátily automobil na jednom z mostů. To vše díky zařízení s vodními tryskami.

Jet pack je zapojen za silný vodní skútr, ze kterého vede dlouhá hadice přímo do trysek. Jiný typ zařízení – tryskový batoh s plynem také umožňuje lidem se vznášet. Dubajské úřady chtějí do budoucna využít jet packů k hašení požárů, jež vypuknou na lodích nebo v mrakodrapech podél pobřeží.

Budovy jsou pro vrtulníky či jeřáby těžko dosažitelné, reakce na tísňové volání tak může být pomalejší, než je třeba. Podle serveru Gulf News se mohou hasiči vznášet až ve výšce přes 900 metrů. Zatím nepříliš konkrétní plán počítá i se zapojením nanotechnologií do bojů s plameny.

Dubaj prý pověřila vývojem trysek novozélandskou firmu. Zatím má k dispozici dvacet zařízení – za každé zaplatila 35 tisíc dolarů, píše web Digital Trends.

  • Označení pro různé typy zařízení, které obvykle lidé mají na zádech a které pohání proudy plynu, případně vodní trysky.
  • Idea tryskového batohu pochází ze sci-fi – zřejmě se poprvé objevila roku 1928 v novele Armageddon 2419 A. D. od Philipa Francise Nowlana.
  • Díky novým technologiím se postupně stal projekt realitou.
  • Trysky používají mimo jiné kosmonauti ve vesmíru, kvůli zemské gravitaci a omezením lidského těla, pokud jde o létání, a dalším překážkám, se zatím zařízení nepoužívá masivně v armádě či pro osobní přepravu.
  • Zdroj: Wikipedia

Dubaj stojí uprostřed pouště a teploty ve městě od jara přesahují 35 stupňů Celsia. Město je proslulé nejrůznějšími bizarnostmi. V rámci jednoho obřího obchodního centra třeba stojí už 12 let lyžařské centrum Ski Dubai, kde se dá jezdit po většinu roku.

Lyžování v Dubaji
Zdroj: ALESSANDRO DELLA BELLA/ČTK/KEYSTONE

Poblíž sjezdovek je navíc ledová jeskyně, kde si mohou nadšenci pohladit tučňáky.

Tučňáci v obchodním centru v Dubaji
Zdroj: Mohamed Al-Sayaghi/Reuters

Dubaj se pyšní i nejvyšší budovou světa – mrakodrap Burdž Chalífa sahá do výšky 828 metrů.

Burdž Chalífa
Zdroj: ČT24/founterior.com

Ve Spojených arabských emirátech by navíc mohl do pěti let vzniknout také vůbec první Hyperloop, tedy systém bleskové osobní dopravy potrubím, ve kterém mají přepravní kapsle dosahovat rychlosti až 1200 kilometrů v hodině.

Dubajské úřady se s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje od metropole Abú Zabí. Stodvacetikilometrová trasa by zabrala jen 12 minut.

Cestující v kapsli Hyperloop
Zdroj: spacex.com

„Dubaj je město, které chápe globální změny a chce být průkopníkem,“ řekl šéf místního úřadu pro silnice a dopravu Mattar at-Tayer.

Vydáno pod