Dohodu s Íránem budu hájit, vzkazuje Mayová před cestou za Trumpem

Britská premiérka Theresa Mayová hodlá při jednání s Donaldem Trumpem zdůraznit svou podporu dohodě o íránském jaderném programu. Oba politici se sejdou v pátek.

Britská premiérka bude vůbec prvním zahraničním státníkem, který navštíví USA od Trumpova příchodu do Bílého domu.

Podle mluvčí premiérky se Mayová „vyjádří velmi jasně o výhodách volného obchodu a dá najevo, že je podporuje a chce zjistit, co lze udělat k jejich rozšíření“.

Podle předchozích zpráv bude dohoda o volném obchodu mezi USA a Británií po odchodu Británie z Evropské unie jedním z hlavních bodů jednání Mayové v USA.

Britská mluvčí také řekla, že se premiérka hodlá postavit i za dohodu s Íránem, vyjednanou v roce 2015 mezi Teheránem a šesti mocnostmi, mezi nimiž byla i Británie a Spojené státy. Trump v předvolební kampani tuto dohodu označil za nejhorší dokument, jaký byl kdy podepsán, a řekl, že by se o íránském jaderném programu mělo jednat znovu.

My jsme samozřejmě stoupenci íránské dohody, hodláme ji udržet v platnosti. Očekávám, že to dá premiérka při návštěvě USA jasně najevo.
Mluvčí Theresy Mayové

K hlasitým odpůrcům dohody patří také Izrael. Trump při svém nedělním telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o dohodě hovořil; Netanjahu mluví o íránské hrozbě a je nakloněn výrokům o nutnosti dohodu zrušit. V kampani Trump označil dohodu s Íránem za „nejhorší, jaká kdy byla vyjednána“. 

„Donalda Trumpa znám. A myslím, že jeho podpora Izraele je jasná. Má velmi vřelý vztah k židovskému státu a k židovskému národu,“ řekl v polovině prosince izraelský premiér.

Teherán v rámci dohody přistoupil na omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení protiíránských ekonomických sankcí, které byly vyvolány obavami z vojenského zaměření jaderných aktivit Íránců.

Mayová má během svého amerického turné vystoupit také na každoročním setkání republikánů ve Filadelfii. Ve čtvrtek, den před schůzkou s Trumpem, bude mít na akci proslov jako první zahraniční představitel ve funkci.

V neděli se premiérka vyjádřila na stanici BBC ohledně kontroverzního postoje Trumpa k ženám. Druhá premiérka v britské historii řekla, že nemá strach a bude se tvrdě bránit jakýmkoliv „nepřijatelným“ výrokům prezidenta.

Mimo jiné právě v Londýně pochodovaly v sobotu tisíce žen na protest proti dřívějším výrokům Trumpa.

Co vzkáže Trump směrem k NATO?

S čerstvým prezidentem USA chce Mayová probrat také situaci v Severoatlantické alianci. Právě NATO Trump v rozhovoru s londýnskými Timesy označil za „zastaralý systém“. Opakovaně vyzývá členské státy, aby plnily své závazy v čele s dostatečnými rozpočty armád – minimálně dvě procenta HDP.

Dohodu, že všechny členské státy NATO vyčlení na armádní výdaje minimálně dvě procenta hrubého domácího produktu, dodržuje pouze pět zemí. Nejvíce přispívají Spojené státy, poté následuje Řecko, Velká Británie, Estonsko a Polsko.

Na opačném konci stojí Lucembursko s necelým půl procentem, Belgie, Španělsko, Slovinsko a Kanada. Všechny tyto státy přispívají méně než jedno procento HDP.

Česká republika, Slovensko či Německo v posledních třech letech poměrně stabilně udržují výdaje na obranu kolem jednoho procenta. Česko by podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) mohlo současným tempem splnit požadavek Severoatlantické aliance a vydávat na obranu dvě procenta HDP až za deset let.

Během neděle Mayová hovořila právě s generálním tajemníkem NATO Jensen Stoltenbergem. Shodli se na potřebě pokračovat ve vývoji ochrany proti největším hrozbám dneška, zejména terorismu a kyberzločinu, uvedl premiérčin mluvčí. „Předsedkyně vlády řekla, že s tímto poselstvím vyrazí také do Washingtonu,“ dodal.