Nikdo nepřinesl lidu takové utrpení jako Maduro, tvrdí venezuelský arcibiskup

Vysoký představitel venezuelské církve se ostře postavil proti činům vlády prezidenta Nicoláse Madura. Předseda Venezuelské biskupské konference Diego Padrón prohlásil, že žádná vláda v historii země nezpůsobila lidu takové utrpení jako ta současná. Venezuelané podle něj zažívají „nejhorší, nejnejistější a nejnespravedlivější období v posledním půlstoletí“.

„Přes 29 000 násilných úmrtí, hlad a nedostatek jídla, který vyvolává agónii a podvýživu, nedostatek léků, který způsobuje úmrtí a návrat epidemií; přes 120 politických vězňů nespravedlivě odsouzených, všudypřítomná korupce a systematický útok na soukromý sektor a nezávislá média,“ popsal bilanci současné Madurovy vlády Padrón na zahájení zasedání místní biskupské konference.

Venezuela se již dlouho nachází v hluboké ekonomické krizi, v níž se obyvatelům nedostává základních potravin a léků. Opozice z krize viní vládu a její socialistickou hospodářskou politiku, a snaží se proto o zorganizování referenda o odvolání prezidenta Madura. Tomu se ale vláda s pomocí nejvyššího soudu snaží všemožně zabránit.

Ve Venezuele také trvá již rok krize politická. Od loňského ledna má v parlamentu většinu koalice opozičních stran Stůl demokratické jednoty (MUD), práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi Madurovi. Soudci nejvyššího soudu prohlásili za neústavní už řadu zákonů přijatých parlamentem.

Maduro se snaží získat čas

Arcibiskup Padrón se vyjádřil i k jednání, která za zprostředkování Vatikánu vede od konce října venezuelská opozice a vláda. Podle Padróna chybí stranám opravdová vůle k dialogu. Arcibiskup nicméně také řekl, že vláda dialog využila k tomu, aby „získala čas a zabrzdila“ konání referenda o odvolání prezidenta. To již několik týdnů tvrdí i zástupci opozice.

Ke svolání plebiscitu se opozici loni podařilo v první fázi shromáždit více podpisů, než bylo potřeba. Druhou fázi procesu ale v říjnu zastavila volební komise kvůli vyšetřování údajných podvodů při sbírání podpisů.