Trump má nového soupeře: Kvůli údajným útokům Ruska znovu tepe do tajných služeb

Donald Trump se na Twitteru opřel do amerických rozvědek – kvůli údajnému váhání se zveřejněním zpráv o tzv. ruském hackerství a jeho možné roli ve volební kampani. Podle budoucího šéfa Bílého domu je zvláštní, že zpravodajci odložili brífink na pátek. Ti prý ale s tímto termínem počítali od začátku.

Přední federální hráči – CIA či FBI – dlouhodobě tvrdí, že Rusko podporovalo cílené kyberútoky na Demokratickou stranu s cílem dovést Trumpa do Bílého domu. Vítěz voleb několikrát prohlásil, že pachatele nelze přesně vystopovat a že za útoky na počítače Demokratické strany mohl stát kdokoli.

„Zpráva tajných služeb o takzvaném ruském hackerství byla odložena na pátek, možná je potřeba více času na sběr důkazů. Velmi zvláštní!“ napsal v úterý Trump na Twitteru. Podle Reuters není jasné, kdy měli zpravodajci budoucímu prezidentovi původně podrobné informace poskytnout.

Trump vs. zpravodajci. Válka na pozadí sporů o hackerství (zdroj: ČT24)

Republikánský nástupce demokrata Baracka Obamy v Bílém domě o víkendu veřejnost ujišťoval, že svá tvrzení relativizující původ útoků doloží fakty toto úterý či nejpozději ve středu. Uvedl přitom, že ví „věci, které ostatní lidé nevědí“.

Podle CNN ale hned několik zpravodajců úterní Trumpova slova zpochybnilo - o žádný odklad prý nejde.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA)
Zdroj: ISIFA/AFP/Saul Loeb

Trumpův kritický přístup přitom nesdílejí všichni lidé z jeho týmu. Přední poradce v bezpečnostních otázkách a bývalý ředitel CIA James Woolsey uvedl, že je přesvědčen, že Rusové nesou přinejmenším část viny. „Myslím, že Rusové se toho účastnili, což však neznamená, že nemohli i další lidé,“ řekl Woolsey CNN.

Dosluhující prezident Obama v návaznosti na útoky vyhlásil koncem loňského roku proti ruským rozvědkám a jejich spolupracovníkům sankce a nařídil 35 ruským diplomatům, aby opustili USA. Jeho ruský protějšek Vladimir Putin nečekaně nesáhl k odvetnému kroku a hodlá počkat na to, zda Trump po nástupu do funkce nezvolí vůči Kremlu vstřícnější přístup.

Trump se aktuálně postavil za zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange – dalšího odpůrce teorií o ruském vlivu ve volbách. Právě na stránkách WikiLeaks se objevila část zveřejněných e-mailů, podle Assange ale server nezískal data od Rusů.

V rozhovoru pro Fox News řekl, že dostat se například do e-mailu některých poradců Hillary Clintonové, „by bylo schopné 14leté dítě“. 

Sám Trump dlouhodobě vliv Rusů ve volbách zpochybňuje. „Nevěřím, že by se toho Rusko účastnilo,“ řekl v prosinci časopisu Time. „Hackeři mohli pocházet z Ruska. Anebo z Číny. Nebo mohli sedět doma v New Jersey,“ dodal.

Vliv Ruska popírají také další představitelé republikánské strany včetně Devina Nunese, který je členem Trumpova týmu a také členem americké komise pro tajné služby. Naopak končící prezident Obama si nechal podle deníku vypracovat zprávu o ruském hackování v průběhu volební kampaně. Dostat ji chce ještě před svým odchodem z úřadu 20. ledna.

CIA už dříve uvedla, že Moskva se snaží podrýt důvěru v americký systém voleb. Rusko se podle služby pokoušelo dlouhodobě dostat k materiálům amerických zpravodajských služeb i firem.