Před 60 lety Castro připlul na Kubu, nesmrtelný pro řadu Kubánců zůstane navždy

Přesně před 60 lety Fidel Castro s dalšími revolucionáři připlul na lodi Granma na Kubu s cílem svrhnout režim diktátora Fulgencia Batisty. To se mu o dva roky později podařilo. Jak si získal podporu místních a jak na něj budou vzpomínat, o tom mluvil ve Studiu 6 novinář Juan Braun.

Kubánskou revoluci odstartoval 26. července 1953 nepovedený útok na kubánská kasárna Moncada, po kterém se Fidel Castro dostal do vězení. Byl odsouzen na 15 let, po 22 měsících byl ale omilostněn.

Odešel do mexického exilu, kde se spolu se svým bratrem Raúlem, argentinským lékařem Ernestem „Che“ Guevarou a dalšími Kubánci v emigraci připravoval na konečný boj proti Batistovi.

Loď, která Castra dovezla na Kubu, se stala ikonou

Z mexických břehů na lodi za 15 tisíc dolarů vypluli na Kubu koncem listopadu 1956. „Byla to malinká loď, na které bylo 82 lidí, někdo říká, že až 120. Kapacita byla přitom jen na 15 lidí. Cesta přes Karibik jim trvala tři až čtyři dny,“ popsal plavbu novinář Juan Braun. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Loď se jmenovala Granma. „To se potom stalo ikonou. Jmenují se tak například komunistické noviny na Kubě,“ uvedl Braun. Peníze na její koupi získal Castro od lidí. „Jeden Mexičan jim dal 5 tisíc dolarů. Kubánci, kteří z Kuby uprchli, prodali všechny hudební nástroje a peníze daly Fidelovi také ženy, které pracovaly jako služky,“ podotkl.

Castrovi ke kultu hrdiny pomohl řečnický talent a nepolapitelnost

Na Kubě se tehdy třicetiletý Castro a jeho 81 společníků vylodilo jižně od obce Niquero na východě ostrova 2. prosince. Později se „vousáči“ („barbudos“) přesunuli do pohoří Sierra Maestra. V řadě ozbrojených střetnutí pak získali nové zbraně a díky řečnickým a přesvědčovacím schopnostem svého vůdce počet jejich příznivců mezi místními rolníky neustále rostl.

Fidel Castro
Zdroj: ČT24

„Lidé byli naštvaní na Batistu. A nebáli se. Kubánci se nebojí. První rok nebo dva měl po boku jen asi 400 partyzánů. Nebylo to, že by se najednou miliony Kubánců spojily,“ popsal Braun s tím, že Fidelovi pomohlo, že díky tomu, že se ukrýval v horách, byl nepolapitelný. „Začalo se o něm mluvit jako o hrdinovi. A lidé se začínali spojovat,“ uvedl.

Poslední ránu Batistovi zasadilo přerušení podpory z USA

Fidel Castro na Kubě
Zdroj: ČT24

Rozsáhlá ofenziva armády, kterou chtěl Batista v létě 1958 skoncovat s „barbudos“, skončila neúspěchem. Spojené státy, jež mu zpočátku dodávaly zbraně a letadla, mu nakonec pomoc zastavily, čímž se jeho pád stal jen otázkou času.

Když mu během silvestrovského večera 1958 byla doručena zpráva, že Santa Clara, město v centrální části Kuby, padlo, sbalil si Batista kufry a těsně po půlnoci odletěl do exilu. Fidel Castro, který později označil plavbu Granmy za „nápad šílenců“, se už v roce 1961 otevřeně přiklonil k socialismu a jeho země se stala závislou na hospodářské pomoci SSSR.

Castro poté provedl pozemkovou reformu, znárodnil tisíce hektarů půdy i firmy. To vyostřilo vztahy s USA, které zavedly hospodářské embargo. Realitou se také stali političtí vězni a potlačování svobod, z ostrova uprchly desítky tisíc lidí. V prosinci 2014 USA a Kuba oznámily oteplení vztahů.

Nově zvolený americký prezident Donald Trump nebude podle Brauna pro další oteplování vztahů představovat překážku. Tou ale bude Kongres. „Tam je totiž šest zákonů, které musí parlament zrušit. Myslím, že se o to nebude snažit. Obama před osmi lety řekl, že zruší Guantanámo. Nemohl. Je tam stále ještě asi 40 nebo 60 lidí zavřených. A on to nemohl zrušit, a to byla jedna věc, kterou řekl, že udělá,“ uvedl novinář Braun. Proces sbližování Kuby a USA už je podle něj nevratný.

Novinář Juan Braun: Castro je pro mnoho Kubánců nesmrtelný (zdroj: ČT24)

Smrt Fidela Castra nebude podle něj pro Kubu znamenat výraznější změny. „On už deset let nevládl. Všechno se pomalu změnilo. Lidé zvolili Raúla Castra, teď ale říká, že za dva roky už nechce být vůdce. (…) Není to takové, jako když například zemřel Hugo Chávez ve Venezuele a najednou se nevědělo, co dál. Tady už je to naplánované,“ uvedl Braun.

„On je a bude ikona. Jako Mandela v jižní Africe nebo Evita Peronová v Argentině. Samozřejmě jsou lidé, kteří nemají rádi Peronovou, Mandelu nebo Castra. Ale myslím si, že pro mnoho Kubánců je nesmrtelný. Budou na něj vzpomínat jako na José Martího,“ dodal Braun.