Při útoku na šíitskou mešitu v Kábulu zemřely desítky lidí včetně dětí

Sebevražedný atentátník zabil v šíitské mešitě v Kábulu nejméně 27 lidí a další desítky zranil. Podle úřadů se útočník s vestou napěchovanou výbušninami odpálil ve chvíli, kdy se věřící připravovali na modlitby. K činu se zatím nikdo nepřihlásil, radikální Taliban už odpovědnost odmítl.

Atentátník se odpálil uprostřed davu. „Byl jsem uvnitř mešity, mulláh vedl modlitbu. Najednou došlo k obrovské explozi, potom byla všude tma,“ popsal útok padesátiletý Ewaz Ali.

Mezi oběťmi jsou i děti. „Osobně jsem afghánským bezpečnostním složkám pomáhal vynést zevnitř mešity snad třicet těl. Výbuch musel zranit víc než sto lidí,“ prohlásil jeden ze svědků.

Afghánská vláda atentát odsoudila. „Tento útok cílil na nevinné civilisty - včetně dětí - na svatém místě,“ řekl premiér Abdulláh Abdulláh. „Je to válečný zločin a čin proti islámu a lidskosti,“ zdůraznil. Jde o pokus „zasít semena sváru (mezi šíity a sunnity)“, míní prezident Ašraf Ghaní.

Talibanští bojovníci se od útoku distancovali. „Tento výbuch odsuzujeme. Nemá s námi nic společného,“ řekl BBC mluvčí radikální organizace. 

Šíité nyní slaví jeden ze svých největších svátků arbaín, jímž končí 40denní období smutku spojené s připomínkou smrti imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Husajn se svými spojenci zahynul v bitvě u Karbaly roku 680 a jeho smrt šíité oplakávají při svátku ášúrá.

Útok na mešitu v Kábulu
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí.

V červenci bylo v Kábulu více než 80 lidí zabito při útoku na demonstraci Hazárů, k němuž se přihlásil Islámský stát. Při loňských oslavách šíitského svátku ášúrá 13. října si série útoků bojovníků Islámského státu na šíity v Kábulu a v Mazáre Šarífu vyžádala více než 30 lidských životů a přes 100 zraněných.