České a slovenské turisty v Etiopii napadli útočníci. Místního řidiče zastřelili

Skupinu čtyř Čechů a šesti Slováků v jižní Etiopii začátkem týdne napadlo a okradlo několik útočníků. Etiopského řidiče ozbrojenci zastřelili, při incidentu byla zraněna jedna Slovenka. Čechům se nic nestalo a jsou již zpátky v České republice, uvedla zástupkyně tiskové ředitelky českého ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Turisté byli v Etiopii se slovenskou cestovní kanceláří, přepadeni byli v pondělí 7. listopadu. Přišli o cennosti, platební karty a hotovost. Čeští diplomaté se o události dozvěděli od slovenského velvyslanectví v Addis Abebě. „Naši občané se na nás přímo neobrátili,“ dodala Irena Valentová z českého ministerstva.

Agresoři podle serveru iDnes.cz nejdříve házeli na auta s turisty z Česka a Slovenska kameny. Když etiopský řidič a zároveň průvodce vystoupil, strhla se hádka, během níž útočníci řidiče zastřelili. Slovenský web Topky.sk uvedl, že mezi turisty byla slovenská lékařka, která se postřelenému muži marně snažila pomoci.

„Naše klienty přepadli. Všichni jsou v pořádku, v bezpečí domova. Šlo o přepadení v takzvané zelené, absolutně bezpečné zóně,“ řekl slovenskému webu ředitel cestovní kanceláře Bubo Ľuboš Fellner.

České ministerstvo zahraničí koncem října vydalo doporučení, aby Češi zvážili cesty do Etiopie. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v této zemi platí výjimečný stav. „Pokud už se tam vydají, měli by být maximálně obezřetní,“ uvedla dnes Valentová.