Ze Středomoří je hřbitov. Běženců připlula třetina, zemřely jich ale jako loni tisíce

Tento rok už zemřelo ve vodách Středozemního moře 3740 běženců, což je skoro stejně jako za celý loňský rok, kdy připlouvalo k evropským břehům třikrát víc lidí. Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

„Je to nejhorší situace, co jsme dosud zažili,“ prohlásil mluvčí UNHCR William Spindler. Loni zemřelo z více než jednoho milionu běženců, kteří zvolili cestu po moři, celkem 3771 osob. Letos zatím připlulo 327 800 migrantů a mrtvých je už 3740, což považuje OSN za znepokojující skutečnost. „Míra úmrtnosti vzrostla trojnásobně,“ upozornil Spindler.

Hlavní branou migrantů do Evropy se letos stala Itálie, která zažívá nejhorší migrační krizi od druhé světové války. Přispělo k tomu uzavření hranic, k němuž přistoupily země na takzvané balkánské trase, a také dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů.

Většina běženců se nyní plaví ze severu Afriky, nejčastěji z Libye, na přeplněných vratkých člunech a končí v táborech na Sicílii a pak i v dalších oblastech Itálie. Pocházejí často z Nigérie, Eritreje a Súdánu.

Mnohem méně běženců míří do Evropy přes Řecko. Například zatímco ještě v únoru připlulo na řecké ostrovy přes 57 tisíc uprchlíků, v dubnu jich byla necelá desetina. Atény před pár dny uvedly, že na řecké ostrovy v Egejském moři připlouvá nyní z Turecka denně v průměru 110 migrantů.