Dvacet let natvrdo. Mursí půjde za mříže, potvrdil egyptský soud

Egyptský soud potvrdil dvacetiletý trest pro svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. První verdikt, vůči němuž se už Mursí nemůže odvolat, se týká podněcování k zabíjení demonstrantů během protestů v roce 2012.

Exprezident nese podle egyptské justice spoluvinu na smrti deseti demonstrantů, kteří zemřeli při střetech odpůrců jeho vlády se členy islamistického Muslimského bratrstva.

Lidskoprávní organizace Amnesty International označila v dubnu 2015 rozsudek za „výsměch spravedlnosti“. Rozhodnutí soudu prý „otřáslo zbývající iluzí o nezávislosti a nestrannosti egyptského trestního soudnictví“.

Mursí čelí celé řadě obvinění

Kauza je pouze jedním z mnoha soudních procesů s Mursím, údajně se ale chystají další žaloby. Exprezident je obviněn z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011 nebo ze špionáže ve prospěch Kataru, za což dostal v červnu doživotní trest.

Už v květnu 2015 vynesl egyptský soud trest smrti nad Mursím a 105 islamisty za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi. Amnesty International tehdy označila líčení za „frašku založenou na neplatných procedurách“ a požadovala Mursího propuštění nebo nový proces před civilním soudem.

Kriticky zareagoval na odsouzení Mursího i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který v této souvislosti obvinil Západ z pokrytectví a nečinnosti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

Velká část stoupenců nyní už zakázaného Muslimského bratrstva vnímá proces jako Sísího pomstu a zneužití nezávislého soudnictví.