Legální konopí v katolické Argentině? Trpícím pacientům svítá naděje

Argentinská vláda otevřela diskuzi o zlegalizování konopí pro lékařské účely. V národním Kongresu o tom debatovali pacienti, odborníci i zákonodárci. V posledních letech se sice pohled na marihuanu v zemi zmírnil, i tak ale musí nemocní při shánění svého léku obcházet zákon.

V řadě zemí pomáhá konopí při léčbě rakoviny, zmírnění epilepsie nebo tišení bolestí. Nyní si to stejné přejí i pacienti v Argentině. Přísně katolická země už byla průkopníkem v právech homosexuálů a teď se možná zařadí i mezi jedny z prvních latinskoamerických států s legalizovaným konopím.

„Jsme přesvědčeni, že se má stát zabývat legalizováním konopí. Je dobré pro léčbu některých nemocí a jeho účinky jsou vědecky prokázané,“ argumentuje místní politička Victoria Dondaová.

Do boje za legalizaci se postavili i samotní pacienti. Podle nich už lékaři v některých případech tuto bylinu využívají. Chtějí ale, aby svým jednáním nestáli mimo zákon.

Argentina diskutuje o legalizaci konopí (zdroj: ČT24)

„My jsme ti, kteří to potřebují a jediné, co chceme, je naše právo na zdraví a kvalitní život. V případě, že nám v tom pomůže tato rostlina, potřebujeme, aby nám pomohli lidé z vlády. Podejte nám pomocnou ruku a zlegalizujte léčebné konopí,“ žádá Sol Gutierrezová, která trpí rakovinou.

„Hlavní překážkou zatím je, že neexistuje žádná regulace ani zákony, podle kterých by se mohla lékařská marihuana prodávat a pěstovat. V tomto případě se snažíme zamezit případnému zneužívaní legalizace,“ upozorňuje další politička Soleda Sosaová.

Marihuana se dá legálně opatřit v některých státech USA, v Kanadě, ale také například v Nizozemí nebo Dánsku. V Česku je k dostání na předpis. Úplnou legalizaci konopí mají v Uruguay, kde je možné jako v jednom z prvních států světa konopí svobodně pěstovat i užívat. Podle argentinských zastánců legalizace by se měli zákonodárci inspirovat právě tam.

Vydáno pod