Ocelový trn v oku. Proč tento plot v Bratislavě vadí?

Vášně kolem předsunutého plotu v centru Bratislavy (zdroj: ČT24)

Bezpečnost amerických diplomatů versus pohodlí a zájmy obyvatel Bratislavy. Město se pře s americkou ambasádou o bezpečnostní plot, který stojí na jednom z nejdůležitějších náměstí slovenské metropole. Podle kritiků nemá ambasáda k ohrazenému pozemku žádný právní vztah a chtějí plot zbourat.

Bezpečnostní plot kolem ambasády na Hviezdoslavově náměstí leží části obyvatel v žaludku už léta. Jednomu z nejživějších náměstí v Bratislavě prý překáží - a o jeho ochranné roli by se údajně dalo pochybovat. „Ten plot je v jedné části vzdálený metr od budovy. Povězte mi, jak bezpečnou zábranou je metrová vzdálenost. Samozřejmě vůbec žádnou,“ zmiňuje zastupitel městské části Staré Město Martin Borguľa. 

Je jedním ze zastánců zbourání plotu. Podle něj plot představuje zbytečnou předzahrádku na úkor promenády. Spolu s ostatními teď Borguľa vycítil šanci -  Američané totiž včas nepodepsali dodatek ke smlouvě o pronájmu pozemku před budovou.

Plot tu tak podle některých výkladů už skoro dva měsíce nestojí legálně.„V současnosti už má americká ambasáda náměstí oplocené neprávem, protože k pozemku nemá žádná vztah,“ řekla slovenské agentuře SITA Lenka Bartová z Klubu pro Bratislavu.

Plot u bratislavské ambasády
Zdroj: ČT24

Velvyslanectví se ale brání, že si bez něj nedokáže zajistit bezpečí. Zmatky při prodlužování dohody navíc svaluje na město. „Při podávání žádosti o prodloužení nájmu jsme striktně dodržovali písemné instrukce města Bratislavy. Byli jsme v neustálém kontaktu s městem,“ stěžuje si ambasáda. 

Na červnovém zasedání město rozhodlo, že ambasáda bude platit další tři roky nájemné jedno euro za metr čtvereční na den. To dělá při výměře 1318 metrů čtverečních zhruba 481 tisíc eur ročně. Dodatek ke smlouvě o nájmu měl vstoupit do platnosti pod podmínkou, že ho ambasáda podepíše do 60 dnů od schválení – to vypršelo v polovině srpna. Návrh úplně nové smlouvy tak zastupitelé zamítli. Magistrát se teď snaží zachránit, co se dá.

O plot vyčnívající do náměstí se léta vedou spory
Zdroj: ČT24

Ambasáda si hledá nové sídlo, aby zajistila bezpečnost a zároveň nikomu nevadila. Jenže stavba bude hotová nejdřív do pěti let. Do té doby se plotu nechce vzdát.

Záměr přestěhovat se z Hviezdoslavova náměstí ambasáda avizovala už na jaře 2014 a nyní posuzuje pozemky, které by byly vhodné ke koupi. Podle velvyslance USA ostatně bratislavské sídlo už nesplňuje bezpečnostní podmínky, které Kongres stanovil pro zastupitelství po celém světě.