Hanobení cizího majestátu už nebude v Německu trestným činem

Německo by začátkem příštího roku mělo zrušit trestný čin hanobení zahraničního majestátu. Shodla se na tom koalice křesťanských a sociálních demokratů, která chce mít příslušnou novelu na stole nejpozději v lednu. Normu, kterou politici považují za zastaralou, využil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan k žalobě na německého satirika Jana Böhmermanna.

Pětatřicetiletý Böhmermann letos v březnu vyvolal poprask svou básní, která obsahovala řadu vulgarismů a líčila tureckého prezidenta jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také jako někoho, kdo provozuje sex se zvířaty či sleduje dětské porno. Německý komik básní odvysílanou ve veřejnoprávní televizi ZDF reagoval mimo jiné na případy porušování svobody slova a tisku v Turecku.

Erdogan si to nenechal líbit a satirika zažaloval, využil přitom paragraf 103 trestního zákoníku, který počítá s maximálním trestem pěti let vězení. Trestní stíhání Böhmermanna umožnil souhlas německé vlády, která si za to vysloužila velkou kritiku.

Už tehdy se řada členů německého kabinetu shodovala na tom, že je třeba příslušný paragraf zrušit, lišily se ale názory, kdy tak učinit. Koalice se dohodla až dnes.

Zákon z 19. století

„Nejpozději v lednu příštího roku by měl do vlády jít návrh novely s jasným cílem zrušit hanobení majestátu, jak je stanoveno v paragrafu 103 trestního zákoníku,“ řekl po několikahodinové koaliční schůzce, která se věnovala i řadě dalších témat, šéf poslanců sociální demokracie Thomas Oppermann. „Je to předpis z 19. století, z období císařství, nepatří do moderní demokracie. Jsem rád, že učiníme tento jasný krok,“ podotkl také.

Trestní stíhání Böhmermanna zastavila německá prokuratura v úterý. Böhmermannův umělecký počin bude ale ještě předmětem občanskoprávního řízení, které začne 2. listopadu před zemským soudem v Hamburku. Erdogan se v něm domáhá, aby byl zakázán celý text posměšného dílka. Hamburský soud v květnu předběžným opatřením satirikovi zakázal veřejně opakovat rozsáhlé části básně.

Vydáno pod