Hurikán Matthew přešel přes Haiti a Kubu, zabil nejméně 11 lidí

Hurikán Matthew po přechodu západního pobřeží Haiti a východního cípu Kuby zamířil přes Bahamy k jihovýchodu Spojených států. Živel již způsobil smrt 11 lidí, převážně na Haiti a v sousední Dominikánské republice. Doprovází ho prudký liják a vichr o nárazové rychlosti až 215 kilometrů v hodině, které za sebou zanechaly stovky poničených domů a zaplavené ulice.

Střed hurikánu se kolem 16:00 středoevropského času nacházel mezi Kubou a bahamským ostrovem Crooked Island. Živel, jejž provází vítr o rychlosti přes 200 kilometrů v hodině, se pohybuje tempem 16 kilometrů severozápadním směrem k Bahamám. Ostrovní stát očekává příchod hurikánu ve čtvrtek, Florida až v pátek.

Matthew zasáhl západní část Haiti, kde žije část obyvatel po ničivém zemětřesení z roku 2010 stále v nouzových příbytcích, což je činí zranitelnějšími vůči záplavám či sesuvům půdy, které se kvůli prudkému lijáku a větru očekávají. Mnoho z nich našlo azyl v nemocnicích, které jsou však přeplněné a nemají dostatek vody.

Podle zmocněnce OSN pro Haiti Mourada Wahby je mimo domov na 10 000 lidí a jde o nejhorší katastrofu v nejchudší karibské zemi od zmíněných otřesů.

Úřady opakovaně vyzývaly k evakuaci obyvatel z ohrožených oblastí, část lidí ale možnost odchodu kvůli obavám ze ztráty majetku podle agentury AP odmítla.

Matthew s sebou přinesl na Haiti i vydatné záplavy
Zdroj: Carlos Garcia Rawlins/Reuters

Haitští činitelé zatím nemají přesné představy, jaké škody Matthew napáchal, i slabší bouře však v minulosti připravily v zemi o život stovky lidí. „Víme, že bylo poničeno mnoho, mnoho domů. Některé přišly o střechy, zatímco další byly zcela zničeny,“ řekl ministr vnitra Francois Anick Joseph.

Nejsilnější karibská bouře za poslední léta má dosud na svém kontě nejméně 11 obětí, z toho pět právě na Haiti, kde se řada dalších pohřešuje, a čtyři v Dominikánské republice.

Značné škody se dají očekávat i na Kubě, Matthew míří na jihovýchod USA

Ve východokubánském městě Baracoa ničil vítr střechy některých domů a vlny vysoké až šest metrů zaplavovaly pobřežní ulice. Na východě ostrova bylo evakuováno přes 300 000 lidí.

Na Matthewův příchod se připravují i státy na jihu Spojených států. Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) očekává, že hurikán bude pokračovat k východnímu pobřeží Floridy a pak se podél pobřeží přesune k Georgii a Jižní Karolíně. Guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila stav ohrožení a oznámila, že během středy hodlá vydat příkaz k evakuaci více než milionu lidí.

Ve středu v reakci na slábnutí hurikánu zatím nařídila evakuaci dvou okresů. Další dva okresy chce evakuovat ve čtvrtek, rozhodne ale podle aktuálního vývoje. 

Podobná preventivní opatření chystá i guvernér Floridy Rick Scott, který na pomoc povolal několik stovek příslušníků Národní gardy. Povinné evakuace už byly nařízeny ve floridském okresu Brevard, dobrovolné v okresu St. Lucie. Scott považuje bezodkladný odchod za nutný. „Pokud jste připraveni k brzké evakuaci, odejděte ihned,“ vzkázal občanům. Každý by si podle něj měl zajistit vodu a jídlo na tři dny, léky, rádio na baterie, náhradní zdroje a měl by mít nabitý mobil.

Před ničivým živlem obyvatele jihovýchodu USA varoval i prezident Barack Obama. „Dostanete-li evakuační příkaz, mějte na paměti, že své obydlí můžete opravit, zatímco zmařený lidský život je ztracen,“ prohlásil prezident po konzultaci s odborníky, které navštívil v sídle Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA). „Doufejme v to nejlepší, ale připravme se na to nejhorší,“ vzkázal obyvatelům ohrožených oblastí.

Spojené státy také do Karibiku posílají letadlovou loď George Washingotn . Vojáci mají v první vlně pomáhat hlavně na zdevastovaném Haiti.