Lavrov: USA chrání radikály pro případ „plánu B“ – svržení Asada

Spojené státy chrání džihádistickou skupinu fronta Dobytí Sýrie (bývalá an-Nusra) pro případ, že by ji potřebovaly ke svržení Asadova režimu. V rozhovoru pro BBC to uvedl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Moskva dlouhodobě požaduje, aby USA rozlišovaly mezi takzvanou umírněnou opozicí a radikálními skupinami, což byla i jedna z podmínek nedávné dohody o příměří.

Rusko opakovaně tvrdí, že Američané neplní své závazky. Jednostranné ústupky ze strany Damašku a Moskvy přitom Kreml odmítá. Podle nedávné dohody o klidu zbraní, který během pár dnů de facto zkrachoval, měly pokračovat údery na pozice Islámského státu a Fronty dobytí Sýrie, jež má vazby na al-Káidu.

Mnoho takzvaných umírněných rebelů ale s mocnými radikály ze strategických důvodů spolupracuje. „Oni (USA) se zavázali prioritně oddělit opozici od Nusry. Navzdory mnoha opakovaným slibům a závazkům to nejsou schopni nebo ochotni udělat a máme další a další důvody se domnívat, že od samého počátku bylo v plánu Nusru ušetřit, aby si ji drželi pro případ plánu B nebo druhé fázi, kdyby bylo na čase změnit režim,“ kritizoval Lavrov Washington v rozhovoru, který poskytl BBC v době ročního výročí ruských náletů v Sýrii.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský ministr tvrdí, že až bude tato část dohody uplatněna v praxi, bude Moskva požadovat okamžité ukončení bombardování. Asadovy síly spolu s Ruskem útočí hlavně na východní část Aleppa, kterou mají pod kontrolou povstalci.

Během uplynulého týdne zemřelo ve městě na 400 civilistů, včetně mnoha dětí, oznámila organizace OSN. Na místě jsou stovky zraněných, ale posledních třicet lékařů nemá pro pacienty dostatek léků ani místa.

Radikálové využívají pauz k získání posil a zbraní, upozornil Lavrov

Lavrov přitom trvá na tom, že Rusko pomáhá svému spojenci Asadovi v boji s teroristy. Šéf ruské diplomacie obvinil Západ, že v tichosti sleduje utrpení lidí v Aleppu a očekává, že město padne do rukou rebelů poté, co Fronta dobytí Sýrie narušila zásobovací trasy pro civilisty.

„Měli jsme v průběhu tohoto roku na žádost OSN mnoho humanitárních pauz… 48 hodin, 72 hodin. Pokaždé byly Nusrou využity k tomu, aby získala více bojovníků ze zahraničí, další munici a další zbraně,“ konstatoval ruský ministr.

Rozbombardované Aleppo
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Západ naopak kritizuje Rusko za bombardování civilistů. Z USA zaznělo, že jde o barbarství, šéf OSN pak mluvil v souvislosti s Aleppem o jatkách. „Pokud se to děje, je nám to velmi líto,“ prohlásil Lavrov s tím, že ale neexistuje přesvědčivý důkaz a každý případ je třeba posoudit zvlášť. Odmítl zároveň, že by Rusko používalo zakázané zbraně.

Vyšetřovací komise OSN prozkoumá útok na humanitární konvoj

OSN mezitím oznámila, že vytvoří vyšetřovací komisi, která se bude zabývat útokem na humanitární konvoj v provincii Aleppo z minulého týdne, při němž zemřely dvě desítky lidí. USA i některé další země obvinily z útoku Rusko. Britský velvyslanec při OSN Matthew Rycroft v této souvislosti dokonce hovořil o válečných zločinech. Moskva všechna obvinění odmítla.

„Vyšetřovací komise zjistí fakta o incidentu a po skončení své práce podá zprávu generálnímu tajemníkovi. Generální tajemník si zprávu prostuduje a rozhodne o dalších krocích, které podnikne,“ uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN