U italské mafie se našly obrazy van Gogha ukradené v Nizozemsku

Italská policie našla u neapolské mafie dva obrazy od Vincenta van Gogha, které byly ukradeny před lety v Nizozemsku. Oznámilo to amsterdamské Muzeum Vincenta van Gogha. Díla nizozemského mistra nejsou podle muzea vážně poškozena a měla by se vrátit do Nizozemska.

Neapolská policie podle agentury AP upřesnila, že vzácné obrazy Vincenta van Gogha objevila při zátahu v rámci akcí proti místnímu mafiánskému klanu Camorra. Podle muzea není jasné, kdy se nalezené obrazy do Amsterdamu vrátí. Oba jsou ale v „relativně dobrém stavu“, uvedla instituce.

Z Muzea Vincenta van Gogha byla v roce 2002 ukradena dvě plátna z raného tvůrčího období tohoto postimpresionistického umělce: Pohled na moře u Scheveningenu a Farníci opouštějí kostel v Nuenenu. Obě jsou považována za díla nevyčíslitelné hodnoty.

Zloději se tehdy do muzea vloupali skrze střechu v noci z šestého na sedmého prosince. Dovnitř se dostali za pomocí žebříku a velkých kovářských kladiv, kterými rozbili okno. Obrazy ukradli ze zdí v hlavní výstavní síni, přestože v muzeu byli hlídači a fungovaly i bezpečnostní systémy s infračervenými detektory. 

Farníci opouštějí kostel v Nuenenu
Zdroj: AP/ČTK

Ani jedno z děl nebylo pojištěné a obě byla muzeu zapůjčena nizozemskou vládou. Oba obrazy jsou totiž majetkem nizozemského státu. V souvislosti s krádeží skončili ve vězení dva Nizozemci, oba ale vždy trvali na své nevině.

Muzeum, které má nejbohatší sbírku van Goghových obrazů na světě - více než 200 pláten a stovky kreseb - přislíbilo v roce 2003 odměnu 100 tisíc eur (2,7 milionu korun) tomu, kdo pomůže k nalezení ukradených obrazů.

Vincent Van Gogh (1853–1890) je považován za největšího nizozemského umělce po Rembrandtovi. Pohled na moře u Scheveningenu je jeden z pouhých dvou obrazů zachycujících pobřežní krajinu, které vytvořil během pobytu v Nizozemí. Obraz vznikl v roce 1882 v Haagu. 

Dílo Farníci opouštějí kostel v Nuenenu namaloval van Gogh pro svou matku, ale částečně také pro svého otce, krerý se v kostele stal roku 1882 pastorem. Když o dva roky později zemřel, malíř k obrazu přidal farníky včetně několika žen v šátcích, které se používaly v době truchlení. 

Vydáno pod