Nestřílejte, nemá zbraň, křičela manželka zabitého černocha na policisty

Americká policie čelí tlaku na zveřejnění videa se zastřelením černocha (zdroj: ČT24)

V americkém městě Charlotte proběhl v pátek večer další protestní pochod kvůli zastřelení třiačtyřicetiletého černocha Keitha Lamonta Scotta černošským policistou. Incident natočila z velké části Scottova manželka, která na něm křičí, aby policie nestřílela, jelikož její muž není ozbrojený. Na záběrech ale není vidět, zda Scott měl zbraň, jak tvrdí policie.

Otec sedmi dětí byl zastřelen v úterý na parkovišti bytového komplexu. Policie tam právě pátrala po jiné osobě, kterou chtěla zatknout, píše na webu BBC.

Na videu jeden z policistů nařizuje Scottovi, aby dal ruce nad hlavu. Jeho manželka křičí: „Nestřílejte. Nestřílejte. Nemá žádnou zbraň. Nestřílejte.“ Policista pak vyzývá černocha, aby naopak on nestřílel a odhodil zbraň.

Nato Scottova manželka opět prosí policii, aby mu neubližovala. „Má mozkovou poruchu, zrovna si vzal prášky,“ tvrdí žena. Podle rodinných advokátů utrpěl zranění mozku během dopravní nehody v loňském roce.

Pak je na videu slyšet jen střelba a výkřik Scottové: „Zastřelili jste ho?“ Za Scottovu smrt je zodpovědný černošský policista Brentley Vinson, který byl postaven mimo službu.

Policisté se podle výpovědí cítili být ozbrojeným mužem ohroženi, proto po něm začali střílet. Anonymní policejní zdroj později řekl CNN, že na místě se našla zbraň se Scottovými otisky prstů a DNA, ale policie neučinila žádné oficiální prohlášení. Podle některých svědků ale Scott držel knihu, nikoliv zbraň.

Desítky demonstrantů v pátek po setmění vyšly do ulic s požadavkem, aby policie zveřejnila videozáznamy z kamer, které mají zasahující policisté upevněné na uniformě. Podle nich se tak jasněji ukáže, co se ve skutečnosti dělo.

Také demokratická kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová vyzvala úřady, aby video poskytly veřejnosti k prozkoumání. „Musíme zajistit spravedlnost,“ zdůraznila kandidátka.

Počátkem týdne protesty provázely násilnosti, které si vyžádaly mnoho zraněných. Následkem toho byl vyhlášen zákaz nočního vycházení.

Rasové napětí v posledních dvou letech přiživilo ve Spojených státech více podobných případů, kdy většinou bělošští policisté stříleli na černochy. Nedávno na silnici v oklahomském městě Tulsa zastřelili neozbrojeného muže, který údajně nereagoval na jejich výzvy. Jeden z policistů už byl obviněn.