PODÍVEJTE SE: Čína překoná sama sebe. Dokončuje nejvyšší most světa

Číňané dělají poslední úpravy na své chloubě – nejvyšším mostě světa Pej-pchan-ťiang v provincii Kuej-čou. Stavba se tyčí 565 metrů nad zemí. Oba konce konstrukce propojili čínští pracovníci v sobotu.

Most za v přepočtu 88 milionů liber se staví už třetím rokem. Vzniká v hornaté oblasti na jihozápadě Číny a překlenuje údolí, kterým protéká řeka. Nachází se v 565 metrech, což je zhruba dvojnásobek výšky mrakodrapu Střep v Londýně, který je nejvyšší budovou v Londýně.

Stavba bude 1341 metrů dlouhá a zkrátí cesty z Liou-pchan-šuej v provincii Kuej-čou do Süan-wej v sousední provincii Jün-nan z pěti hodin na méně než dvě, uvedla čínská veřejnoprávní televize CCTV. Doprava má na mostě začít fungovat koncem roku.

Výškou mostu od země překoná Pej-pchan-ťiang dosavadního rekordmana, jímž je rovněž čínský most přes řeku S'-tu v centrální provincii Chu-pej. Celkem stojí v Číně osm z deseti nejvyšších mostů podle tohoto kritéria – všechny v odlehlých hornatých oblastech.

Nejvyšší most světa bude v Číně
Zdroj: Reuters

Nejvyšší most podle výšky mostní konstrukce (343 metrů) se ale nachází u jihofrancouzského Millau.

Nejdelší skleněný most si návštěvníci moc dlouho neužili

Oznámení o blížící se dostavbě unikátního mostu v provincii Kuej-čou přichází týden poté, co čínské úřady uzavřely po pouhých dvou týdnech provozu nejdelší skleněný most na světě, který se nachází v čínské provincii Chu-nan.

Podle oficiálních činitelů potřebuje nutně údržbu, protože čelil „ohromnému množství návštěvníků“.