Na Arlingtonském hřbitově spočinula první pilotka z druhé světové války

Arlingtonský hřbitov u Washingtonu, kde leží ostatky stovek tisíc vojáků, zažil přelomovou událost. Rok a půl po smrti na něm byla pohřbena žena, která jako jedna z více než tisícovky pilotek pomohla Američanům vyhrát druhou světovou válku. Ostatky těchto žen, které nezasáhly přímo do bojů, mohou být na Arlingtonu uloženy díky novému zákonu.

První uznání přinesla Elaine Harmonové doba, kterou strávila v letadlech nad zemí. Jejím posledním přáním bylo spočinout pod zemí Arlingtonského hřbitova. Na zřejmě nejznámějším vojenském pohřebišti světa se tak Harmonová stala symbolem jedné z nejméně známých kapitol druhé světové války.

„Jsme poctěni, že tenhle den pro naši matku konečně nadešel a že můžeme tuto průkopnici uložit k odpočinku,“ řekla pilotčina dcera Terry.

Elaine Harmonová (třetí zleva) v Bílém domě
Zdroj: ČT24

Elaine Harmonová byla vším, jen ne obyčejnou babičkou. Nevzdávala se nikdy za války, ani po ní. Nevzdala se ani její rodina, když usilovala o důstojnou památku. „Tohle je konečné uznání v závěru jejich životů, že jejich služba byla rovnocenná ostatním, kteří sloužili v druhé světové válce,“ dodává vnučka Harmonové Erin.

Pilotky získaly postavení válečných veteránů až v 70. letech. Jejich právo na pár decimetrů čtverečních trávy na Arlingtonu definitivně zajistil až zákon, který letos na jaře přijal Kongres, na základě tlaku od rodiny Elaine Harmonové.

„Bylo ironické, že v době, kdy Pentagon otevíral všechny pozice v armádě ženám, zároveň zavíral brány Arlingtonu těm, které nám vyšlapaly cestu,“ říká autorka zákona a první bojová pilotka americké armády Martha McSullyová.

Hrdinka 2. větové války spočinula na Arlingtonském hřbitově (zdroj: ČT24)

„Vosy“ ovládaly knypl stejně dobře jako muži

Říkaly si vosy, podle anglické zkratky WASP (servisní pilotky letectva). Do bojů jejich žihadla nezasáhla, do příprav ale ano. Pilotky prováděly testovací lety, tahaly cíle pro dělostřelectvo a dokonce cvičily piloty. Mnoho z pilotek přeletělo několikrát Atlantik, aby do Británie přepravily velké americké bombardéry.

Ani podle pilotů nebyly ženy o nic horší. Amerika ale jejich hrdinství odkrývá až v posledních letech – ve filmech i na smutečních obřadech.