U Notre Damu našla policie auto s plynovými lahvemi. Podezírá islamisty

Francouzská policie zadržela několik osob v souvislosti s nedělním nálezem auta s plynovými lahvemi u slavné pařížské katedrály Notre Dame. Zpráva vyvolala obavy z dalších atentátů. „Hrozba terorismu nikdy nebyla tak vysoká,“ řekl v úterý premiér Manuel Valls. Ve Francii platí výjimečný stav zavedený po listopadových útocích v metropoli, za nimiž stál Islámský stát (IS).

Na opuštěný Peugeot 607 s blikajícími výstražnými světly, který parkoval v uličce u katedrály, upozornil zaměstnanec jednoho baru. Policejní pyrotechnici vůz bez poznávacích značek za pomoci výbušniny otevřeli. V kufru našli šest plných plynových lahví, jednu prázdnou lahev na sedadle a podle Le Point také dva listy popsané v arabštině. Žádné výbušniny nebo rozbušky ale v autě nebyly.

Podle týdeníku Le Point patřilo auto muži, jehož devatenáctiletou dceru vedou v záznamech francouzské bezpečnostní složky. Majitel vozu prý vyšetřovatelům sdělil, že jeho dcera se radikalizovala a pokusila se přidat k islamistickým bojovníkům. Jiná francouzská média ale tvrdí, že tajné služby mají ve svých záznamech majitele vozu.

Jiná média napsala, že zadržen byl 34letý muž a 29letá žena. List Le Parisien nově hlásí dokonce šest zadržených podezřelých osob.

Paříž je v pohotovosti od koordinovaných atentátů z listopadu loňského roku, při nichž přišlo o život 130 lidí a další stovky utrpěly zranění. Pařížský prokurátor Francois Molins tento týden varoval, že s tím, jak IS přichází o území v Sýrii a v Iráku, roste nebezpečí dalších atentátů v západní Evropě.

Podle deníku Le Monde představuje hrozbu zejména 2000 francouzských občanů, kteří by se mohli vrátit ze Sýrie.

Francouzští zpravodajci už dlouhé měsíce varují před bombami nastraženými v autech. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve nedávno oznámil, že policie zatkla během srpna sedm podezřelých včetně tří, kteří vysloveně plánovali útok.