Jeden z nejhorších útoků v Jemenu. Bomba zabila nejméně 60 lidí

Na základně v jihojemenském Adenu zemřelo po výbuchu nastražené nálože minimálně 60 lidí. Jde o třetí nejtragičtější útok od vypuknutí války před dvěma lety. K útoku se už přihlásil takzvaný Islámský stát.

Dosavadní bilance s odvoláním na organizaci Lékaři bez hranic hovořila o 45 obětech. Agentura Amak informovala stejně jako AFP o 60 mrtvých, její informace o počtu obětí útoků IS jsou ale často nadsazené.

Sebevražedný atentátník dorazil k vojenskému areálu autem a odpálil se před budovou náborového a školicího střediska jemenské armády. Tam čekali muži, kteří měli zájem o službu ve vojsku válkou zmítané země.

Šíitští povstalci v Jemenu
Zdroj: Khaled Abdullah/Reuters

Jemenský konflikt trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili Saná a postupovali pak dále na jih. Loni v březnu do bojů zasáhla koalice vedená Saúdskou Arábií, aby podpořila jemenskou sunnitskou vládu.

Podle různých zdrojů si konflikt už vyžádal 6600 až 9000 obětí. Šíitští povstalci na začátku války obsadili metropoli Saná a postupně se dostali až do Adenu na jihu země. Ze severu je podporuje Írán a také bývalý prezident Alí Abdalláh Sáli.