Turecká ofenziva v Sýrii má na svědomí životy desítek civilistů, tvrdí aktivisté

Syrští povstalci tvrdí, že Turecko v neděli útočilo na domy civilistů a nejméně 35 jich zabilo. Turci zase oznámili zabití 25 kurdských radikálů. Ankara bojuje v rámci operace Štít Eufratu jak s Islámským státem (IS), tak i s kurdskými milicemi YPG. Mezitím na turecké letiště Diyarbakir dopadly čtyři rakety. Úřady viní z útoku kurdské radikály, ti se ale k činu zatím nepřihlásili.

Separatisté bojující za autonomii Kurdistánu v poslední době zesílili četnost útoků na jihu Turecka. Například nedávná exploze bomby poblíž policejní stanice ve městě Cizre na jihovýchodě země zabila 11 lidí a dalších 78 zranila. „Nikomu bych takovou zkušenost nepřál. Jsme Turci, přejeme si tahle zvěrstva zastavit. Opravdu tady trpíme,“ konstatoval jeden z místních obyvatel.

Turecko chce, aby se Kurdové v Sýrii vrátili zpět za řeku Eufrat, v čemž Ankaru podpořil i šéf americké diplomacie Joe Biden. Kurdové jsou přitom spojenci Západu v boji proti IS na zemi. Mezinárodní koalice totiž zatím na radikály útočí jen ze vzduchu.

„Turecko nebude tolerovat žádné kurdské jednotky na vlastních hranicích. Považujeme to za bezprostřední bezpečnostní hrozbu,“ zdůraznil turecký premiér Binali Yildirim.

„Operace Štít Eufratu je důležitá akce a je účinně vedena. Přejeme štěstí našim vojákům a bezpečnostním složkám. Naše město se nachází v klidu a míru, děkujeme za to tureckým ozbrojeným silám,“ poznamenal pak generální tajemník v Turecku vládnoucí strany AKP Abdulhamit Gul.

Při turecké ofenzivě v Sýrii prý umírají civilisté (zdroj: ČT24)

Při pozemní operaci na severu Sýrie už zemřel první turecký voják a další jsou po přestřelce s kurdskými milicionáři a bojovníky z Demokratických sil Sýrie (SDF) zranění.

Exilová syrská opoziční skupina SOHR tvrdí, že Turci naopak při nedělních náletech a přestřelkách jižně od města Džarábulus zabili na 35 civilistů a další desítky osob utrpěly zranění.

Nálety a dělostřeleckou palbu posléze potvrdily i turecké bezpečnostní zdroje, které citovala agentura Reuters. Terčem úderů prý byly pozice kurdských milic. Zemřel prý 25 radikálů.