25 let po válce v Jugoslávii jsou v Srbsku stále lidé v uprchlických táborech

Od války v Jugoslávii uplynulo přesně čtvrtstoletí. Přesto někteří z lidí, které vyhnala z jejich domovů, stále žijí v uprchlických táborech. Konflikt připravil o domov miliony lidí, každý desátý člověk v Srbsku je v současné době uprchlík.

Mezi uprchlíky patří i Srbka z chorvatského Kninu Dušanka Pjevalicová. O svůj dům přišla v roce 1995 při ofenzivě s názvem Bouře, během které obsadili Chorvati většinu takzvané Republiky Srbská Krajina. Přes dvacet let žije s manželem v uprchlickém táboře Krnjača nedaleko Bělehradu. „Máme jednu místnost s koupelnou a dvě postele. Lepší postel, než mám já, mají i vězni,“ tvrdí Pjevalicová.

Uprchlíci mají v táborech nárok na bezplatnou lékařskou pomoc, ubytování a třikrát denně jídlo. „Jeden nebo dva lidi mají nárok na jednu místnost, vícečlenné rodiny pak na dvě,“ uvedl pracovník tábora Krnjača Milorad Bobar.

25 let po válce v Jugoslávii jsou v Srbsku stále lidé v uprchlických táborech (zdroj: ČT24)

Lidé se v táborech narodili, oženili a mají děti

Ještě v roce 2004 bylo v Srbsku oficiálně skoro čtyři sta uprchlických center. Statisíce běženců se již podařilo integrovat, přesto zde stále devět táborů funguje. Zmizet by měly do konce roku 2016. Všichni lidé, kteří v nich žijí, mají dostat sociální byty z Bělehradu.

„Trvá to velmi dlouho. Jsou případy, kdy se lidé v jednom uprchlickém táboře narodili, dosáhli plnoletosti, oženili se a narodili se jim tam děti,“ řekl zástupce srbského komisaře pro uprchlíky Ivan Gerginov.

V posledních letech mají srbští uprchlíci v Krnjači nové sousedy. Střídají se tu totiž lidé, kteří utíkají před válkou v Sýrii a Afghánistánu.