Oregon průkopníkem: Po tetování prolamuje hranice i v pěstování konopí

V americkém Oregonu bylo vůbec poprvé na zemědělskou výstavu připuštěno vyšlechtěné konopí. Příští týden bude vystaveno devět vzorků, které organizátoři vybrali na pěstitelské soutěži. Stát Oregon patří v této oblasti v USA mezi průkopníky, rekreační užívání marihuany povolil před dvěma lety jako jeden z prvních ve Spojených státech.

Výstava sice vyvolává v Oregonu diskuse, ale organizátoři se kritice brání. Stát Oregon prý má v tomto ohledu průkopnickou tradici: před 20 lety tu uspořádali první výstavu tetovacích technik, která rovněž vyvolávala odmítavé reakce. Dnes je ovšem tetování zcela běžné.

Vybrané vzorky konopí budou vystaveny ve speciálním, přísně střeženém stanu, napsala agentura AP. Návštěvníci budou legitimováni, protože k prohlídce budou vpuštěny jen osoby starší 21 let. Žádná z rostlin navíc nesmí mít pupeny, které jsou bohatší na účinnou látku než listy.

Zákony o pěstování konopí a užívání marihuany nejsou v Oregonu ještě hotové, platná legislativa zatím zakazuje přepravu výpěstků konopí právě s pupeny nebo květy. Kvetoucí konopí, nejbohatší na aktivní látku THC, ale chtějí mít na výstavě napřesrok.

„Rekreační“ užívání marihuany je v drtivé většině států USA ilegální, povoleno je kromě Oregonu jen na Aljašce, ve státě Washington, v Coloradu a v hlavním městě. Příští rok chce rekreační užívání povolit i Kanada. K léčebným účelům se pak droga smí používat ve 25 státech USA.

Vydáno pod