Severní Korea potvrdila, že obnovila výrobu plutonia

Severní Korea potvrdila, že obnovila výrobu plutonia v rámci zpracovávání vyhořelého paliva z atomového reaktoru. V jaderných zkouškách chce pokračovat tak dlouho, dokud se bude cítit ohrožená Spojenými státy.

O tom, že KLDR s největší pravděpodobností obnovila provoz svého zařízení na výrobu plutonia, mluvila už na začátku června Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

„Zpracovali jsme vyhořelé jaderné palivové tyče, které jsme odstranili z grafitového reaktoru,“ uvedl severokorejský ústav pro atomovou energii, který dohlíží na provoz v jaderném zařízení v Jongbjonu. Zároveň dodal, že výroba vysoce obohaceného uranu nezbytného pro jaderné zbraně jde „podle plánu“.

Zařízení na výrobu plutonia může režim v Pchjongjangu každoročně zásobovat materiálem pro výrobu jedné jaderné bomby či hlavice. Šéf MAAE Jukija Amano už dříve řekl, že v jaderném provozu v Jongbjonu obnovil provoz reaktor o výkonu pět megawattů, který se může využívat buď k obohacování, nebo k přeměně plutonia.

  • Činnost reaktoru v Jongbjonu byla zastavena v roce 2007 v rámci dohody, v níž se KLDR zavázala ukončit jaderný program výměnou za humanitární pomoc. Činnost reaktoru obnovila KLDR v roce 2013, kdy země provedla svůj třetí nukleární test. V srpnu 2014 byl provoz zařízení pozastaven, ale loni Pchjongjang sdělil, že ho znovu uvádí do provozu.

Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severní Koreu nové sankce po jejím lednovém jaderném testu, který byl již čtvrtý v pořadí. Odborníci předpokládají, že země má zásobu dalších sedmi až 12 jaderných bomb či hlavic.

Jana Hajzlerová: KLDR chce být uznaná jako jaderný stát, ale říká, že bude zodpovědná (zdroj: ČT24)

Ve středu se zároveň objevily nové informace k uprchlému Severokorejci z velvyslanectví v Londýně. Podle nich odjel i s rodinou do Jižní Koreje. Oznámilo to ministerstvo pro sjednocení v Soulu. 

Od konce korejské války v roce 1953 uprchlo z komunistického severu do Jižní Koreje podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení více než 29 tisíc obyvatel, většina z nich před politickým útlakem a před hladem. Z toho 1276 případů připadá na loňský rok. Nejvíce Severokorejců uprchlo na jih v roce 2009.

Do ciziny se dostávají hlavně přes prostupnou hranici s Čínou a pak se snaží cestovat dál. Severní Korea žádá, aby všechny státy její uprchlíky vracely.

Vydáno pod