Z nejmenší koaliční slovenské strany Sieť odešla většina poslanců

Nejmenší slovenská koaliční strana Sieť čelí pět měsíců po parlamentních volbách už druhému vnitrostranickému rozkolu. Pět ze sedmi poslanců v úterý oznámilo, že vystupují ze strany a že chtějí spolupracovat s další vládní stranou Most-Híd. Ta s nimi bude jednat. Nynější čtyřčlenná koalice by si tak mohla udržet stávající většinu ve sněmovně.

Krátce po volbách ze strany bývalého předsedy Radoslava Procházky vystoupili tři zvolení zákonodárci, kteří tak chtěli vyjádřit nesouhlas s povolební spoluprací strany se Smerem-SD. Dalších pět poslanců v čele s místopředsedou sněmovny Andrejem Hrnčiarem se rozhodlo opustit stranu po víkendovém sjezdu, na kterém byl novým předsedou zvolen ministr dopravy Roman Brecely.

„Ani po sobotním sněmu se ve straně Sieť nic nemění, neexistuje žádná garance změny způsobu dosavadní komunikace a stylu práce. Nemůžeme dál nést zodpovědnost za dění ve straně,“ napsala pětice dosavadních poslanců strany. Uvedli také, že na plnění vládního programu se chtějí podílet spolu s poslaneckým klubem vládní strany Most-Híd, která má deset poslanců. Na vytvoření vlastního poslaneckého klubu je podle slovenského zákona potřeba alespoň osm poslanců.

Most-Híd bude o spolupráci vyjednávat

Vedení strany Most-Híd večer rozhodlo, že se zmiňovanou pěticí poslanců bude vyjednávat o spolupráci. „Naším zájmem je, abychom zajistili stabilitu vládní koalice,“ řekl předseda strany Béla Bugár.

Zatím se neví, jak odchod poslanců ze strany Sieť ovlivní fungování koalice. Sieť ve volbách získala 5,6 procenta hlasů. Těsně tak zdolala potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny a ve 150členném zákonodárném sboru získala deset mandátů a obsadila post ministra dopravy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle listu Denník N se ve Smeru-SD delší dobu mluví o tom, že nejlepším řešením by bylo zúžení koalice na tři strany, tedy bez strany Sieť. Bugár řekl, že případné změny poměrů uvnitř koalice nejsou na pořadu dne a že rozhodnout o způsobu dalšího fungování koalice by po jednáních jeho strany s pěticí dosavadních poslanců strany Sieť měli zástupci vládních stran. Také Most-Híd přišel po letošních volbách kvůli spolupráci se Smerem-SD o jednoho poslance.

Nynější čtyřkoalice má v parlamentu 81 poslanců, tedy potřebnou většinu k prosazení běžných zákonů.