Dům vzhůru nohama se stal na Slovensku turistickou atrakcí

Turisty ve slovenském Liptově úspěšně láká nová turistická atrakce, kterou je dům postavený na střechu. Místní podnikatel chce přilákat nové návštěvníky, ale zároveň tak protestuje proti chování úřadů, se kterými má mnohaleté spory.

Původně měl stát na místě heliport, odkud by Cyril Fogaš vyrážel s turisty na leteckou prohlídku Tater. Stavbu mu ale úřady nepovolily. Na místě nakonec vybudoval poschoďový dům, kde je všechno naopak.

„Mnoho věcí v principu v našem životě funguje vzhůru nohama, opačně. Mnoho věcí má logiku, a přesto funguje převráceně, nelogicky, vzhůru nohama,“ uvedl majitel domu Cyril Fogaš.

Uvnitř stavby jsou dětské pokoje, kuchyň i sociální zařízení, krb, postele nebo lednice a vše visí odshora dolů. Podlaha, která je zároveň stropem, má uvnitř domu sklon dvanáct procent. Podle majitele to má vyjadřovat šikmou plochu, na kterou se Slovensko dostalo.

Dům, co je postaven na hlavu. Přesto znamená hit (zdroj: ČT24)

Z nakloněné podlahy se návštěvníkům točí hlava

Na návštěvníky pohyb po budově působí zvláštně. Děti si tam hrají bez problémů. Mnoha dospělým se ale po chvíli udělá špatně. Cyril Fogaš dlouho vymýšlel, jak dům naklonit, aby v něm lidé měli pocit, že se jim točí hlava. „Mozek nedokázal zpracovat, že podlaha není rovná a všechno je vzhůru nohama. Takže to bylo divné, ale po pár minutách to bylo úžasné,“ zhodnotila jedna z návštěvnic.

„Na zemi jsme to zkompletovali a potom se to jeřáby postavilo. Nejdřív jedno patro a pak druhé,“ popsal současný správce domu Milan Matula jeho stavbu. Postavit budovu z více než sta tun oceli podle něj nebylo jednoduché.

Stavba vyšla v přepočtu na sedm milionů korun. I když majitel budoval dům na střeše jako protest proti úřadům, kolaudace k jeho překvapení proběhla bez problémů.