Útok na autobus s novináři v Riu: Stříleli na nás, tvrdí svědci

Trojice novinářů utrpěla zranění při útoku na vozidlo patřící médiím v Riu de Janeiro, kde právě probíhá letní olympiáda. Podle olympijských činitelů mohl někdo házet na autobus kameny, svědci ale hovoří o střelbě. Několik oken se roztříštilo, takže novináře poranily létající střepy.

K incidentu došlo v úterý večer v blízkosti favely Cidade de Deus. Autobus byl zrovna na cestě z ragbyového stadionu v parku Deodoro do hlavního tiskového střediska. Novináři uvedli, že jsou šťastní, že jsou naživu. Tři z nich mají drobné řezné rány, dalším devíti cestujícím se nic nestalo.

„Slyšel jsem, jak se něco tříští. Všichni si lehli na podlahu, tak jsem to udělal taky. Řidič zastavil asi po půl minutě. Lidé křičeli, aby jel dál. Po několika minutách se k nám přidal policejní doprovod,“ prohlásil zástupce agentury AP David Davies.

Novinář zraněný po útoku na autobus v Riu
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Zatím není jasné, čím byla okna zničena. „Stříleli na nás,“ je přesvědčena bývalá kapitánka amerických vzdušných sil Sherryl Michaelsonová, která je přesvědčena, že pozná zvuk při výstřelu. „Jeli jsme rychle po silnici, když jsme zaslechli hlasitý zvuk a stříleli na nás,“ sdělil agentuře Reuters jeden z olympijských dobrovolníků.

Mluvčí organizačního výboru Mario Andrada řekl, že se forenzní vyšetřovatelé snaží zjistit, zda okna zničila kulka, nebo kámen. „Nechceme spekulovat,“ dodal. Incident už vyšetřuje policie, oznámil Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

Útok na autobus v Riu
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters

Nejde přitom o první případ – v sobotu prolétla kulka střechou stanu, odkud žurnalisté komentovali sportovní události. Nikdo nebyl zraněn. Policie si myslí, že se člen místního gangu zřejmě snažil sestřelit policejní dron.

Rio je nechvalně proslulé vysokou pouliční kriminalitou, která se často zvrhne v násilí. Kvůli zajištění bezpečnosti Her nasadila Brazílie do ulic 85 tisíc vojáků a policistů, což je dvakrát víc než v Londýně před čtyřmi lety, připomíná britský list The Independent.