Silný tajfun Nida pustošil Hongkong, teď ohrožuje jižní Čínu

K jižnímu pobřeží Číny míří nejsilnější tajfun od roku 1983. Město Kuang-čou vyhlásilo nejvyšší stupeň pohotovosti. Tajfun Nida v pondělí pustošil Hongkong, kde zranil tři lidi, ničil domy, kácel stromy a zaplavil ulice. Úřady zavřely školy a doprava byla ochromena.

Čínské úřady vyzvaly obyvatele jižní Číny, aby zůstali doma a vybavili se zásobami jídla. Má jít o nejsilnější tajfun v oblasti za posledních víc než třicet let. Evakuováno bylo 35 tisíc lidí. Podle úřadů může silný déšť navíc způsobit záplavy.

Nida se dostala do Hongkongu a Číny přes Filipíny a ovlivnila život stovek tisíc lidí v regionu, protože byly zrušeny stovky letů a narušena železniční, autobusová i lodní doprava.

V Hongkongu musely být v pondělí evakuovány tisíce pracovníků z ropné plošiny na pobřeží. Stovky lidí našly útočiště ve vládních úkrytech ve městě. Poryvy větru dosahovaly chvílemi rychlosti 150 kilometrů v hodině.

„Situace se pomalu uklidňuje, doprava byla obnovena, varovný signál byl snížen ze tří na osm,“ informovala v úterý ráno Denisa Kamená, která žije v Hongkongu. Město je podle ní na tajfuny připravené, proto žádná panika nenastala.

Město se pomalu vrací do běžného života. Nejhorší situace byla v noci, kdy nás probudil silný vítr a déšť. Vzhledem k tomu, že žijeme na jednom z přilehlých ostrovů, museli jsme se včera vrátit z práce dříve, abychom zajistili dům proti větru a dešti a zajistili potraviny na několik dní dopředu.
Denisa Kamená
která žije v Hongkongu

Jižní Čína se potýká se silným deštěm každoročně během období monzunů, tento rok je ale horší než obvykle – v červenci zabil tajfun Nepartak desítky lidí a další statisíce musely opustit domovy, úmrtí byla hlášena rovněž z Tchaj-wanu.

Vydáno pod