Masový útěk z Mosulu. Jediným trestem je smrt, říká muž, který unikl islamistům

Muži musí nosit dlouhé vousy, ženy zakrývat tvář a všichni se musí modlit. Kdo pravidla poruší, čeká ho pravděpodobně smrt – to je jediný trest za všechno, řekl americké stanici CNN jeden z uprchlíků z Mosulu. Město, které ovládá už déle než dva roky Islámský stát (IS), se chystají osvobodit irácké jednotky spolu s Kurdy a mezinárodní koalicí. Z oblasti proto utíkají tisíce lidí. Přes minová pole, ve 45 stupních Celsia a s islamisty za zády.

Počet lidí prchajících z Mosul a okolních měst a vesnic v posledních týdnech neustále roste, jak se Kurdové a irácké síly přibližují k dvoumilionovému městu. Ze vzduchu cílí na IS mezinárodní koalice vedená Američany. Ti oznámili, že posílají dalších 500 vojáků jako podporu osvobozující operace.

Dostat se ke kurdským vojákům v severním Iráku trvá lidem dlouhé hodiny. Musí přejít minová pole a vyhnout se pozornosti bojovníků IS, kteří po nich střílejí. Když padnou do zajetí, čeká je tvrdý trest nebo smrt.

Na cestu se vydávají muži, ženy, staří i nemocní. Někteří z nich nesou v náruči malé děti. Jsou vyhladovělí, dehydratovaní a vyčerpaní. Na strastiplnou cestu je totiž lepší se vydat přes den, kdy jsou stráže IS lépe vidět, to ovšem znamená chůzi ve 45 stupních.

Před radikály už z Mosulu uprchly stovky tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Islámský stát? Gangy vrahů a zlodějů, říká jeden z běženců

Je to riskantní, ale stojí to za to, říká zdravotník. „Přišel jsem kvůli tyranii ze strany Islámského státu, kvůli nedostatku jídla a vody, kvůli nedostatku bezpečnosti. Islámský stát jsou gangy vrahů a zlodějů. Základní životní potřeby již neexistují. Neexistuje žádná elektřina, žádná voda, žádné spojení s okolním světem,“ popsal situaci v Mosulu. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Zabíjeni jsou lidé i kvůli maličkostem. „Zabijí vás, když se nemodlíte, zabíjejí ženy, pokud ukážou tvář. Neumějí řešit věci jiným způsobem než zabíjením, to je jediný trest. Žádná vězení nebo pokuty, jen vraždí,“ konstatoval zdravotník.

Když IS vyhnal v červnu 2014 z města irácké síly, mělo asi 2,5 milionu obyvatel. Statisíce jich stačily utéct, když radikálové převzali kontrolu nad městem, a další stovky tisíc se jich zřejmě budou snažit uniknout v době, kdy je bitva na spadnutí.

Lidé, kteří prchli před Islámským státem v Mosulu
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Pešmergové mají z uprchlíků obavy, protože nikdy nevědí, jestli se k nim blíží skuteční běženci, nebo jde o maskované bojovníky IS, kteří u sebe mají bomby nebo zbraně. Každého proto svléknou, kladou mu otázky a snaží se je identifikovat podle věcí, co má u sebe, jako třeba mobilů.

Poté jsou uprchlíci přesunuti na blízkou základnu, kde si mohou odpočinout a dostanou napít a najíst. „Ženy musely všechny chodit v černé a zcela se zakrývat. Muži museli mít vousy. Bylo to těžké. Práce nebyla a v obchodech nebylo co koupit. Bylo to hrozné,“ zavzpomínala jedna z uprchlic.

Většina lidí skončí v jednom z mnoha táborů vybudovaných na severu Iráku pro ty, kterým se podařilo uniknout ze spárů islamistů. Ti šťastnější si pronajímají byty v Bagdádu, Irbílu nebo Kirkúku. Kdy se budou moci vrátit domů, není jasné. Irácké síly chtějí dobýt město zpět do konce roku.